• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

07.11.2018

23:22

(VIDEO) AMERI SPREMILI SULUDI PLAN ZA NAPAD NA RUSIJU! Munjevitom vojnom akcijom OTETI KRIM i vratiti ga UKRAJINI!

Vesti

(VIDEO) AMERI SPREMILI SULUDI PLAN ZA NAPAD NA RUSIJU! Munjevitom vojnom akcijom OTETI KRIM i vratiti ga UKRAJINI!

Podeli vest

Vašington priprema plan za oduzimanje poluostrva Krim, koje se Ruskoj Federaciji pripojilo pre četiri godine nakon referenduma, i vraćanje u ruke Ukrajine, a idejni tvorac ove ideje je bivši pomoćnik glavnokomandujućeg specijalnih operacija američke vojske Čed Pilaj

Pilajev plan, kako prenose mediji, poprilično je oštar i podrazumeva primenu vojne sile, u kojoj bi glavnu ulogu igrale upravo specijalne jedinice američke vojske, ali i jedinice zemalja-saveznica Vašingtona.

Iako ovaj plan nije predviđen da bude realizovan u bliskoj budućnosti, kako tvrdi Pilaj, američke vlasti nemaju nameru da od njega i odustanu. Pilaj tvrdi da američke snage moraju da reaguju munjevito - da izuzetno brzo dostave krupne divizije specijalaca u region.

Upravo se iz tog razloga i trenutno sprovode pripreme - ukrajinski predsednik Petro Porošenko na sve načine pokušava da probije blokadu Kerčkog moreuza i da dovede brodove NATO-a, ne samo u Crno, već i u Azovsko more.

Pored toga, amerikanci nastoje da toj operaciji dodele i "međunarodni" status, odnosno da u nju uključe francuske jedinice u Africi, australijske u pacifičkom regionu, kao i britanske koji trenutno obavljaju operacije u Omanu.

(VIDEO) AMERIČKI APAČI SLETELI U HRVATSKU, ČEKAJU SE IZRAELSKI F-16: Srbija ima moćan odgovor, tu su MI 35 I MIGOVI 29!

Poslanik Državnog saveta Republike Krim Vladislav Ganžara mišljenja je da se teško mogu zamisliti uslovi koji bi trebalo da se potrefe da se ovako nešto pretvori u realnost. Ovakva retorika, kako ocenjuje, govori da Amerikanci sve više pokušavaju da podignu nivo napetosti u odnosima SAD i Rusije i to do te mere da se počne govoriti o početku vojnog delovanja.

- Svesni smo da bilo kakvi pokušaji invazije, vojne intervencije na Krimu, koji je deo teritorije Ruske Federacije, zapravo može dovesti do početka globalnog konflikta koji Rusija sigurno nikada neće inicirati. U slučaju bilo kakvog agresivnog delovanja od strane Ukrajine ili NATO-a prema Krimu, Rusija će preduzeti sve moguće mere odbrambenog karaktera i nikada tako nešto neće dozvoliti - ističe on. 

(VIDEO) KINESKO ČUDO KOJE USPORAVA ROTACIJU ZEMLJE! Potopljeno 13 gradova, 140 gradića i 1.600 sela, a iseljeno 1,3 miliona ljudi!

Zato, kako ocenjuje, američki činovnici ne bi trebalo da daju takve izjave, jer Moskva dobro razume da se pod velom priča o invaziji na Krim krije početak vojnog konflikta između Rusije i Amerike. 

Prema rečima američkog generala, da bi ovakav scenario uspešno bio sproveden u delo, potrebno je da i Ukrajina na to bude spremna - da podigne životni standard, kako bi stanovnici Krima uvideli kako je dobro živeti u toj zemlji, te da sami požele da se u nju i vrate.

Samim tim, kako dodaje, ovde se ne radi o današnjici ili sutrašnjici, pre svega jer se Vašington u odnosima sa Moskvom tradicionalno pridržava politike "strateškog strpljenja", baš kao što je to bio slučaj i sa rušenjem Sovjetskog Saveza i otcepljenjem Pribaltika. 

Međutim, kako objašnjava Ganžara, Krimljani od momenta kada je poluostrvo postalo deo Ukrajine, smatraju da im je učinjena istorijska nepravda. "Ne bi trebalo zaboraviti ni kako se poluostrvo našlo u sastavu ukrajinske republike, potom države. Uvek je značajna većina građana Krima želela da se poluostrvo pripoji Rusiji, što se i dogodilo 2014. godine posle referenduma", ukazuje. 

(VIDEO) CIA: KREĆE GRČKO-ALBANSKI RAT - DA SE SPREMI I SRBIJA... Novi veliki haos na Balkanu, FITILJ DOGOREVA!

- Danas svi žitelji Krima smatraju sebe građanima samo jedne države - Ruske Federacije. Zato Amerikancima preostaje samo da se teše nadama da će uspeti ovde nešto da izmene sankcijama ili drugim pritiscima, ali zapravo, to je put koji samo šteti čitavom sistemu međunarodnih odnosa -  sugeriše on.

Ganžara kaže da, čak i da uzmemo u razmatranje mogućnost vojne intervencije, ne postoji scenario u kojem bi Amerikanci mogli tek tako to da izvedu. Akvatoriju Crnog mora, ukazuje on, u potpunosti kontroliše Ruska Federacija, njena flota, mornarica i oružane snage, dok je Krim je obezbeđen najsavremenijim kompleksima PVO, a to su S-400, i Bastion, koji u radijusu od više od 1.500 kilometara mogu da unište bilo koji plovni ili leteći objekat. 

- Krim ima takve oružane sisteme zaštite kakve NATO i SAD nemaju. Zato, teško je i predstaviti o čemu to Amerikanci danas govore. Krim je, ponavljam, obezbeđen sa svih strana, različitim sistemima zaštite. Ako bi nekome pala suluda ideja na pamet da realizuje napad na Rusku Federaciju, može očekivati samo velike gubitke - zaključuje Ganžara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 5 godina

E stvarno mi je više muka od ovih ljigavih amerikanaca koji će pući od muke što ne mogu ama baš ništa da urade sem da guraju ovaj jadan ukrajinski narod u propast. Ne vole amerikanci ni ukrajince kao ni ruse i samo see slade njihovom sukobu koji predvodi invalid Porošenko. A ako i nekom od američkih stratega i padne nešto ovako na pamet neka sedne u prvi brod koji ide prema Krimu a ne da huška i gura njihovu boraniju da izgine dok oni sede negde u Vašingtonu i piju viski . I što bi rekaonaš narod , dosta bre sa tim puvanjem !

Ateista

pre 5 godina

Neće biti mira na ovom svetu sve dok se i to krivoslavno zlo Rusija ne očisti sa lica zemlje ko šta se na vreme izbrisala prokleta Vizantija?

Amater

pre 5 godina

MOZDA NA SIMULATORU.....RATOVANJE BLIC KRIGOM VISE JE NEMOGUCE IZVESTI.

Sumadinac

pre 5 godina

Svaki pokusaj preuzimanja Krima brise Ukrajnu sa planete, a posebno uz pomoc Amerike i to znaci nestanak covecanstva.

Maganik

pre 5 godina

Javio se bivši da dijeli Rusku zemlju. Što li ne probaju???

deda Raša

pre 5 godina

Pa da, fasizam se pvampirio i BLICKRIG ponovo aktuelan. Ipak im preporucujem da piju dosta vode, kad vec prde da ne dizu prasinu. To bi im bio i poslednju blic krig.

djordje

pre 5 godina

Ne serite bre više.Spremili plan pa ga dojavili INFORMERU. sTVARNO STE POSTALI BEDNI.

Pera

pre 5 godina

O kakvi vi fantazijama pricate. Na bilo kakav napad Rusija odgovara nuklearnim oruzjem, ko ce bre koga da napadne?

Bobi Vranje

pre 5 godina

Amerika mora da vrati Krim Ukrajini!!! Zivela Amerika!!!!

Akrobata

pre 5 godina

To je moguce samo kod Tarantina ili Formana. Americka vlada je originalna verzija filma "Let iznad kukavicijeg gnezda"

milan lala

pre 5 godina

Ideju da se "blic -ratom " otme Krim od Rusije mogao je da smisli samo umobolni mozak totalnog kreten . Nema toga na planeti ko bi Rusiji silom mogao nesto oteti . Samo kreteni mogu odvaljivati ovakve gluposti . Napad na Rusiju znaci globalnu katastrofu bukvalno unistenje, nestanak sa lica zemlje napadaca i kraj ljudske civilizacije. Neka se debili kurce i mastaju , no vecina gradjana na planeti odavno zna da su njihove umobolne price najobicna jeftina fantazija namenjena idiotima , a ne normalnom svetu.

Petar

pre 5 godina

Da li to neko pkusava da isprica dobar vic. Nije mu poslo za rukom.

Ljube

pre 5 godina

Vidimo lepo kako Amerika poštuje demokratska prava u KALIFORNIJI ... Čak ne dozvoljavaju da se Kalifornije podeli unutar sebe a možemo samo zamisliti kako bi reagovali i šta bi uradili da pokušaju da se otcepe od USA ... Naadam se da Ukrajinci nisu toliko glupi da poslušaju Ameriku i udare na Rusiju - bili bi sravnjeni sa zemljom za nedelju dana.

Izbori 2024

Vesti

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija