• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

29.12.2018

20:26

SNEŽNA OLUJA U SAD ODNELA ŠEST ŽIVOTA: Izdata upozorenja, kreće se ka istoku

Vesti

SNEŽNA OLUJA U SAD ODNELA ŠEST ŽIVOTA: Izdata upozorenja, kreće se ka istoku

Podeli vest

Snažna oluji koja je zahvatila srednji zapad Sjedinjenih američkih država odnela je šest života, donela pljuskove i poplave na jug, a sada se kreće ka istoku i preti da donese još pljuskova i izazove poremećaj saobraćaja, javlja Si-En-En

Do petka ujutro, oluja je u Dakoti, Nebraski i Minesoti nanela više od 30 centimetara snega, u nekim delovima Luizijane i Misisipija izdata su upozorenja na poplave zbog pljuskova, a više od 50 miliona stanovnika područja između Luizijane i Nju Džersija ostalo je u strahu od nadolazećih poplava.

Veliki pljuskovi praćeni snažnim vetrom u petak bi mogli da donesu probleme u vazdušnom i drumskom saobraćaj u nekim delovima na istoku SAD.

Očekuje se da će doći do odlaganja letova na aerodromima u većim gradovima poput Njujorka, Filadelfije i Atlante, a sneg će, prema proračunima meteorologa, padati samo u Novoj Engleskoj.

U četvrtak uveče je oluja oslabila, ali je prethodno tog dana odnela život jednog motoriste u Kanzasu, a dan pre toga žena je izgubila život kada je drvo palo na njenu prikolicu.

Zato je vanredno stanje trajalo i u petak ujutro.

Žena i dva muškarca su poginuli kada su tokom kampovanja pokušali da pređu preko potoka u Tenesiju.

- Nivo vode je porastao. Oni su, navodno, proveli noć u pećini ili negde u toj oblasti, a onda su ujutru pokušali da izađu, kada je poplava već nadošla - kazao je Stiv Lam, direktor službe za vanredne situacije u okrugu Marion i dodao da ta grupa ljudi verovatno nije shvatila u šta se upušta.

Osim toga, snežna oluja je dovela do zatvaranja puteva i odlaganja linija drumskog i vazdušnog saobraćaja,

Saobraćajna policija u Kanzasu je saopštila da se na putu u blizini grada Oukli dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je bilo poginulih.

U četvrtak je na snazi bilo upozorenje na opasnost od mećave za oko milion stanovnika u delovima Kanzasa, Nebraske, Minesote i Dakote.  

- Sneg, snažni vetrovi i jako slaba vidljivost učiniće uslove vožnje u ovoj oblasti opasnim, ako ne i nemogućim - kazala je meteorolog Monika Geret.

Zbog vremenskih uslova, život u saobraćaju su izgubile dve osobe u Minesoti i jedna u Severnoj Dakoti, navodi se.

Putevi u centralnim i severnim delovima Minesote su prekriveni snegom i ledom, a vlasti u toj saveznoj američkoj državi su pozvale vozače da sačekaju da se vremenski ulovi poboljšaju i da ne putuju bez preke potrebe.

U Južnoj Dakoti prognoziran je sneg sa kišom i vetrom, a u Nebraski je došlo do zatvaranja puteva usled oluje i saobraćajnih udesa.

Rojters je u petak preneo saopštenje Nacionalne meteorološke službe SAD da se snežna oluja koja je nakon Božića zahvatila zapadni deo SAD pretvorila u olujni pljusak koji će doneti poplave na jugoistoku Meksičkog zaliva i u Novoj Engleskoj.

- Donosi mnogo kiše, pratimo mogućnost poplava i izdali smo upozorenje za celu Istočnu obalu, ali u suštini, ovo se smanjuje. Mislim da će biti dosta kiše, malo leda, ali ne mogu više da kažem da je ovo tako opasan događaj - kazao je Brajan Harli, meteorolog pri Centru za meteorologiju iz Merilenda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija