• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.12.2018

19:00

NOVA PRETNJA! POROŠENKO BI VELIKI RAT USRED EVROPE! Neonacistički režim u Kijevu željan krvi!

Vesti

NOVA PRETNJA! POROŠENKO BI VELIKI RAT USRED EVROPE! Neonacistički režim u Kijevu željan krvi!

Podeli vest

Nakon što je režim u Kijevu objavio da je zauzeo skoro celu zonu razgraničenja sa proruskim borcima na istoku Ukrajine, ruski političari upozoravaju da bi to moglo da izazove novi krvavi sukob

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izazvaće veliki rat usred Evrope, upozorio je član odbora za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Franc Klincevič. On je naveo da će ukrajinsko zauzimanje zone razgraničenja na istoku zemlje sasvim sigurno izazvati reakciju boraca u Donbasu, koja bi mogla da preraste u veliki krvavi sukob.

Kršenje sporazuma

Klincevič je, komentarišući izjavu Porošenkovog savetnika Jurija Birjukova da su ukrajinske snage praktično zauzele celokupan pojas razgraničenja u Donbasu, rekao da to predstavlja najgore kršenje mirovnog sporazuma iz Minska.

- Taj potez nedvosmisleno znači da se bliži veliki rat u regionu. Ukoliko je informacija koju je Birjukov objavio preko TV tačna, onda se iz toga mogu izvući najmanje dva zaključka. Kijev ne samo da grubo krši Minski sporazum već se time i drsko hvali - naveo je Klincevič.

On smatra da se Kijev neće zaustaviti samo na zauzimanju linije razgraničenja.

- U ovom trenutku je razumljivo to što borci u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici (LNR i DNR) žele da povrate status kvo, koji je dogovoren u Minsku. To znači novi oružani sukob. Međutim, veliki rat u centru Evrope nije samo problem Ukrajine - naglasio je Klincevič.

Slično misli i Andrej Suzdaljcev, zamenik dekana na ruskom Fakultetu za svetsku ekonomiju i svetsku politiku.

- Oružane snage Ukrajine spremaju se za bitku. Sva teška artiljerija je u zoni razgraničenja, te bi sukob mogao da počne vrlo brzo. Međutim, postoji problem. Vojska se ili bori ili se odmara. A ukrajinska armija je u ratnom stanju već četiri godine. Stoga su borbeni kapaciteti pali. Verujem da to zna i ukrajinsko vojno rukovodstvo - naveo je Suzdaljcev.

Traže oslobađanje ukrajinskih mornara

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron zatražili su u petak od Rusije da pusti 24 ukrajinska mornara koje je zarobila zajedno sa tri broda prošlog meseca.

- Zahtevamo bezbedan, slobodan i neometan tranzit za sve brodove kroz Kerčki moreuz i hitno i bezuslovno puštanje svih nelegalno pritvorenih ukrajinskih mornara - naveli su Merkelova i Makron u zajedničkom saopštenju.

Inače, mirovni sporazum iz Minska potpisan je 15. februara 2015. Prema tom sporazumu, napravljen je pojas razgraničenja između ukrajinske vojske i paravojnih neonacističkih formacija s jedne strane i proruskih boraca s druge. Dogovoreno je da se sva artiljerija ukloni iz tog pojasa, a da se vojska povuče. Međutim, ukrajinska armija je u više navrata kršila sporazum, te su izbijali sporadični sukobi. Malo-pomalo, režim u Kijevu je smanjivao pojas razgraničenja, u kom je opet počeo da gomila oružje i ljudstvo.

Iskoristili provokaciju

Nakon pomorskog sukoba Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu kod Krima 25. novembra, kad je ruska mornarica zarobila tri ukrajinska broda sa posadom, Porošenko je proglasio ratno stanje na mesec dana. Taj period iskoristio je upravo za nagomilavanje dodatne vojne opreme u pojas razgraničenja sa proruskim borcima u Donbasu.

Moskva je još tada upozorila da je režim u Kijevu izveo provokaciju u ruskim vodama kod Krima da bi proglasio ratno stanje i pripremio ofanzivu na istok Ukrajine.

Krim podigao ogradu na granici s Ukrajinom

Krimske vlasti u petak su saopštile da su završile izgradnju ograde duge 60 kilometara na granici sa Ukrajinom.

- Planirana izgradnja inženjerskih struktura i instalacija složenog sistema alarma na senzor je završena kod Perekopa. Planiranje i razvoj dokumentacije pokrenuti su još 2015. godine - navedeno je u izveštaju krimskih vlasti.

Ograda se sastoji od nekoliko tipova barikada, različitih tipova senzora, kao i skrivenih i vidljivih sistema video-nadzora, uključujući infracrvenu opremu. Među sistemima postoji i jedan koji ima ugrađene senzore na vibraciju. Oni se aktiviraju kad osoba priđe ogradi, a prenose podatke do dežurnog policajca, koji prima audio-upozorenje. Takođe pokazuje i kojim pravcem se osoba kreće.
Osim toga, ugrađen je i sistem senzora koji aktiviraju kameru za noćno osmatranje.

Upotreba tih sistema je, prema rečima zvaničnika, neophodna zbog različitih pretnji, poput pokušaja nekih grupa iz susedne države da uđu na teritoriju Krima. Navedeno je i da ograda služi za sprečavanje pokušaja organizovanja trgovine oružjem, municijom, raznim dobrima, cigaretama, alkoholom, gorivom, drogom...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kojot

pre 5 godina

Hahahahaha ovako je I Hitler 1941 godine tvrdio da poljska sprema NAPAD na nemacku PA je cak 200 nemacki robijasa osudjenih na smrt obukao u poljske uniforme doveo na granicu I pobio I optuzio poljsku da je izvrsila napad6na nemacku Istu pricu gledam I od srpsko ruskih fasista jer putin je na granicu sa ukrajinom stacionirao 300000 vojnika TENKOVE Rakete HAUBICE sta oni traze tu nisu dosli da sade cvece

leonida

pre 5 godina

Uvek dupli standardi ! Merkelova zna da traži puštanje ukrajinskih mornara a ni reči o Ukrajinskom kršenju sporazuma iz Minska, gde je bila jedan od potpisnika.

Bobi Vranje

pre 5 godina

Jeli bre barabe ko vam daje pravo da ukrajinsko rukovodstvo nazivate neonacistima. Kako niste primetili Putina fasistu koji je oteo teritoriju.

Siniša Škarica

pre 5 godina

Ako je ovo tačno, to je novi Barbarossa. Nemci su Nemci (nacisti) , a ovi mladi su članovi ODESSA.

Stojan

pre 5 godina

Ne samo on nego i svi fasisti Evrope bi rat verujuci da sad mogu da pobede. U tome se isticu fasisti slovenskih naroda koji se utrukuju da bi se dodvorili Nemcima. Zanemaruju cinjenicu da su Nemci hteli i verovatno bi ponovo da uniste sve Slovene. Takodje zanemaruju verovatnocu unistenja citave planete. Nikad nisu mogli niti mogu sada da realno sagledaju stvari i da shvate da svi na ovoj planeti imaju pravo da zive.

hogar

pre 5 godina

Osloboditi okupirani dio teritorije a pobunjenike,ako im se ne svidja država u kojoj žive,protjerati u Rusiju! Ne možeš tek dato okupirati neku zemlju i očekivati da tako ostane. Najbolje to znaju pravoslavni iz Hrvatske!

laki

pre 5 godina

i vas se katolike hrvate sve proterati iz Srbije da nam ne smrdite i ne zagadjujete zivotnu sredinu

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija