• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

22.01.2019

19:12

BELA KUĆA: Ves Mičel podneo ostavku!

Vesti

BELA KUĆA: Ves Mičel podneo ostavku!

Podeli vest

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel podnosi ostavku nakon samo 16 meseci na toj funkciji, navodi AP.

Navodi se da je Stejt department saopštio da će Mičel napustiti položaj sredinom februara. 

On je u pismu u kojem obrazlaže ostavku, naveo da je ponosan na diplomatske napore na održanju transatlantskog jedinstva oko sankcija protiv Rusije, obezbeđivanja puštanja na slobodu američkog sveštenika Endrjua Bransona iz Turske i podršku SAD za rešavanje spora između Grčke i Makedonije oko imena ove bivše jugoslovenske republike

U pismu u koje je Rojters imao uvid, Mičel je naveo da je pomogao u izradi evropske strategije Trampove administracije i reorganizaciji Evropskog biroa Stejt departmenta.

- Ponosan sam onim što smo postigli na stvaranju i početku primene Integrisane strategije za Evropu sa ciljem podrške Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji nacionalne odbrane. Naglasak koje ove strategije stavljaju na potrebu da spremimo našu zemlju i nacije Zapada za nadmetanje koja će da traje sa rivalim iz velikih sila, pođednako je hitno neophodan koliko i odavno zastareo - napisao je Mičel.

On je naveo da oseća da je ispunio sopstvene ciljeve vezane za funkciju i da želi da provodi više vremena sa porodicom.

Rojters navodi da Mičelova ostavka stiže u trenutku napetosti u transatlantskim odnosima zbog politike predsednika SAD Donalda Trampa.

Navodi se da nije bilo nikakvih očiglednih znakova da će Mičel, nekadašnji politički analitičar za pitanja centralne i istočne Evrope, podneti ostavku iz protesta protiv politike Trampove administracije.

Podseća se da je Mičela u Stejt department doveo bivši američki državni sekretar Reks Tilerson 2017. godine, u vreme kada je Tramp pretio da će povući SAD iz NATO, a Vašington optuživao Moskvu za mešanje u kampanju za predsedničke izbore u SAD održane godinu dana ranije.

AP ukazuje da Mičel podnosi ostavku nakon samo 16 meseci na funkciji.

Mičel je, inače, sredinom marta prošle godine boravio u Beogradu i sa srpskim zvaničnicima razgovarao o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

AP ocenjuje da ostavka glavnog američkog diplomate za Evropu predstavlja udarac naporima za stabilizovanje poljuljanih veza administracije američkog predsednika Donalda Trampa s evropskim partnerima usled nedoumica oko njegove posvećenosti transatlantskom savezništvu.

- Ves je uradio izuzetan posao kao pomoćnik državnog sekretara. Cenio sam njegove savete i mudrost za vreme dok je vodio naš tim zadužen za Evropu u ovoj administraciji - poručio je šef Stejt departmenta Majk Pompeo.

Navodi se da je Mičel "Vašington postu", listu koji je prvi izvestio o njegovom odlasku sa funkcije, izjavio da odlazi iz porodičnih razloga, pre svega da bi provodio više vremena sa dvoje male dece, a ne zbog neslaganja sa politikom Trampove administracije.

 

VES MIČEL PODNEO IZVEŠTAJ SENATU: SAD će povećati angažman na Zapadnom Balkanu, DA ZAUSTAVE RUSKU AGRESIJU?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija