• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

26.01.2019

18:57

(FOTO) TEŠKE REČI U SAVETU BEZBEDNOSTI ZBOG VENECUELE! Rusija optužila Vašington da pokušava da izvede državni prevrat u Karakasu!

Vesti

(FOTO) TEŠKE REČI U SAVETU BEZBEDNOSTI ZBOG VENECUELE! Rusija optužila Vašington da pokušava da izvede državni prevrat u Karakasu!

Podeli vest

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je povodom situacije u Venecueli usvojio u subotu dnevni red zasedanja, koji su predložile Sjedinjene Američke Države

Devet zemalja glasalo je za to da se na sednici Saveta bezbednosti UN razmatra pitanje situacije u Venecueli, prema predlogu SAD, četiri zemlje su glasale protiv toga, dok su dve bile suzdržane. 

Na početku zasedanja stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjasnio se protiv američkog predloga, izjavivši da Rusija smatra da ono što se događa u Venecueli ne predstavlja opasnost za svet. 

- U suštini, nama pred očima, bez ceremonija, narušavajući sve norme međunarodnog prava, Vašington pokušava da izvede državni prevrat u Venecueli - rekao je Nebenzja. 

On je dodao da je tu situaciju potrebno razmatrati u kontekstu pretnje Venecueli.

- Ako nešto i predstavlja opasnost, onda su to tako beskrupulozna i agresivna dejstva SAD i njihovih saveznika, usmerena na svrgavanje zakonito izabranog predsednika Venecuele - dodao je Nebenzja. 

Foto: Reuters

Majk Pompeo

Njemu se suprotstavio američki državni sekretar Majk Pompeo koji je optužio predsednika Venecuele Nikolasa Madura za humanitarnu krizu u toj zemlji i predložio da se to pitanje razmotri.

- Bivši Madurov režim je godinama pritiskao svoj narod, primoravajući milione žitelja Venecuele da napuste zemlju. Bivši predsednik Maduro nosi punu odgovornost za tu tragediju - rekao je Pompeo i dodao da je narod Venecuele ostao bez humanitarne pomoći. 

Pompeo je izjavio da Venecuela sada ima novog lidera Huana Gvaida "koji je obećao da će obnoviti ustavni poredak u zemlji i vratiti bezbednost u region". Američki državni sekretar je, takođe, optužio Kubu da je direktno umešana u pogoršanje situacije u Venecueli. 

U sredu su u Karakasu počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Huan Gvaido je istog dana proglasio sebe privremenim šefom države. SAD i niz drugih država saopštili su da priznaju Gvaida i zatražili od Madura, čiji izbor za predsednika ne smatraju legalnim, da ne dozvoli nasilna dejstva protiv opozicije. 

Foto: Reuters

Maduro je sebe proglasio ustavnim predsednikom, a šefa opozicionog parlamenta nazvao Ćameričkom marionetom". Aktuelni predsednik Venecuele je prekinuo diplomatske odnose sa SAD i zatražio od američkih diplomata da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Američki državni sekretar Majk Pompeo odbio je, međutim, da prizna taj zahtev, izjavivši da Maduro nema ovlašćenja za donošenje takvih odluka. Pored SAD, status Gvaida kao privremenog šefa države priznali su Brazil, Kanada, Argentina, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Panama, Paragvaj, Peru, Gruzija, Albanija i niz drugih zemalja.

Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija su saopštile da nameravaju da priznaju Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, ukoliko u roku od osam dana ne budu raspisani novi izbori u toj zemlji. Rusija je podržala Madura kao legalnog predsednika Venecuele. 

(VIDEO) RUSKI PLAĆENICI STIGLI U VENECUELU DA BRANE MADURA?! Rojters: Grupa doletela sa Kube! MOSKVA: Nemamo takve informacije!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragan

pre 5 godina

Sta se imperija zla i njeni clankolizci mesaju u unutrasnje stvari Venecuele ??? Naro je izabrao i kvit Ako niste zadovoljni (a sto bi bili) gledajte svoja posla i svoju zemlju koja je u vestackom blagostabju .......

SS

pre 5 godina

Treba ameri malo da muzu naftu za popunjavanje rezervi da ne troše onu sa afričkog kontienra,pošto su venecuelanci nesposobni.Savat b. će im to i obezbediti,ne bojte se.

Marcco

pre 5 godina

Ukrajinski scenario... na kraju bude izbora, neka slina sama sebe proglasi predsednikom i apsolutnim pobednikom i gotova stvar. Samo se nadam da će ovaj da pohapsi američke dilomate kada istekne tih 72h

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija