• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

06.02.2019

11:48

(VIDEO) RUSIJA POČINJE RAT ZA MESEC, OSUJEĆEN PLAN AMERIKANACA! Moskva sprema obuku stručnjaka ZA SVEMIRSKO PRAVO, OVO ĆE BITI NJIHOV ZADATAK!

Vesti

(VIDEO) RUSIJA POČINJE RAT ZA MESEC, OSUJEĆEN PLAN AMERIKANACA! Moskva sprema obuku stručnjaka ZA SVEMIRSKO PRAVO, OVO ĆE BITI NJIHOV ZADATAK!

Podeli vest

Korporacija "Roskosmos" i Ruska akademija nauka zabrinuti su zbog mogućih sporova sa SAD i drugim zemljama o teritoriji na Mesecu, pa su predložili da započnu obuku stručnjaka za svemirsko pravo

Smatram da je neophodno da se razradi plan pravne podrške koji će štititi interese Rusije u potencijalnim teritorijalnim sporovima i da se uputi zahtev univerzitetima da započnu pripremu određenog broja stručnjaka za svemirsko pravo“, navedeno je u zajedničkom saopštenju "Roskosmosa" i RAN.

Prema rečima Genadija Rajkunova, bivšeg direktora Instituta za svemirsku tehnologiju pri Ruskom univerzitetu prijateljstva naroda, stručnjaci za svemirsko pravo su neophodni da, kao prvo, daju odgovor "trgovcima u SAD i drugim zemljama“ koji su "pokušali i pokušavaju da prodaju zemlju na Mesecu“.

- Drugo, otvoreno je pitanje eksploatacije minerala na Mesecu, i postavlja se pitanje kako odgovoriti na njihovo prisvajanje. To jest, javljaju se brojna pitanja koja nisu regulisana na zakonodavnom nivou - pojasnio je stručnjak.

Foto: Tanjug

Prema članu 11. Dogovora o upravljanju aktivnostima država na Mesecu i drugim nebeskim telima, odobrenog od strane Generalne skupštine UN 1979. godine, prirodni satelit Zemlje "ne podleže nacionalnom prisvajanju ni proglašenjem suvereniteta na njemu, ni korišćenjem ni okupacijom, niti na bilo koji drugi način".

Trenutno NASA i njeni zapadni partneri rade na projektu izgradnje međunarodne lunarne stanice "Gejtvej". U septembru je izvršni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio da Rusija neće učestvovati u tom projektu u sporednoj ulozi, a da bi lunarna stanica mogla biti izgrađena u saradnji sa zemljama - partnerima u BRIKS-u. 

RUSI ISPROBALI BALISTIČKU RAKETU: "Jars" pogodio PRAVO U METU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NATOBOTI gutaju KOBASICE s JAJ

pre 5 godina

Nema šta tu puno da se filozofira, Amerikancima ne pripada ništa, čak ni Amerika koju su oteli Indijancima

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija