• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

08.02.2019

09:13

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA RAT, PUTIN LIČNO KONTROLIŠE BORBENU GOTOVOST VOJSKE! Švedski institut optužio Moskvu da sprema armiju za sukobe širih razmera!

Vesti

(VIDEO) RUSIJA SE SPREMA ZA RAT, PUTIN LIČNO KONTROLIŠE BORBENU GOTOVOST VOJSKE! Švedski institut optužio Moskvu da sprema armiju za sukobe širih razmera!

Podeli vest

Uprkos činjenici da NATO uporno povećava broj vojnika i vojnih baza, kao i budžet, Švedski institut za vojna istraživanja optužuje Rusiju da priprema svoju vojsku za rat

"Dok je Rusija ranije poklanjala pažnju uvežbavanju rešavanja malih konflikata, sada su redovne strateške vežbe ruske vojske sve veće", navodi se u istraživanju Švedskog instituta.

Autori izveštaja tvrde da je ruska vojska značajno povećala borbenu gotovost i da može u kratkom roku da izvrši mobilizaciju i realizuje ratne zadatke. U prilog svojoj tvrdnji, švedski istraživači navode da se "u Rusiji jednom godišnje održavaju velike vojne vežbe na jednoj od četiri strane sveta, kako bi vojsku obučili da vodi rat na različitim delovima kontinenta".

U razgovoru za Sputnjik Vladimir Šapovalov, zamenik direktora Instituta za istoriju i politiku, ističe apsurdnost situacije u kojoj se Moskva optužuje za "sve smrtne grehe".

- Čak sumnjam i u ta ’istraživanja‘. Pogledajmo kakva je realnost. NATO stalno radi na povećavanju broja vojnika i otvara nove baze. Konstantno se radi na jačanju vojnih resursa i budžeta. Ne samo što SAD izdvajaju sve više sredstava u vojne svrhe, nego to očekuju i od ostalih članica Alijanse. Stalno se radi na modernizaciji naoružanja. Na sve to, iznova smo svedoci novih provokacija i sve to u kontekstu vrlo ozbiljnog medijskog rata protiv Rusije - konstatuje naš sagovornik.

Švedski analitičari su naglasili da Rusija sistemski kontroliše borbenu gotovost svojih snaga, počevši od 2013. godine. U tom procesu učestvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin, kao vrhovni komandant po čijem naređenju i počinju takvi manevri. Šapovalov se slaže sa tim navodima, ali u tome ne vidi ništa čudno.

- Mada se Švedska često doživljava kao vojno neutralna država, ona to zapravo nije. Ne zaboravimo da je Stokholm 2016. godine potpisao dokument sa NATO-om, čime je omogućio Alijansi da sprovodi svoje operacije na švedskim teritorijama. Osim toga, još od 1994. godine države NATO-a, a najpre SAD konstantno povećavaju svoje vojne prisustvo i vrše masovnu ekspanziju ka ruskim granicama -ističe ruski stručnjak.

Naš sagovornik dodaje da čak i čovek kog politika ne interesuje može odmah da primeti da Zapad, pre svega SAD, ciljano militarizuje i jača svoje vojne resurse.

- Nažalost, sve te akcije se usmeravaju protiv Rusije, a ne protiv terorista i drugih realnih pretnji po globalnu bezbednost. Dosta dugo su SAD obmanjivale svetsku javnost govoreći da postavljaju sisteme PRO, zarad zaštite od nekakvih drugih država i mogućih neprijatelja. Međutim, sada su sve te lažne maske pale i u svim američkim strateškim dokumentima Rusija, uz Kinu, zvanično figurira kao glavni neprijatelj, rame uz rame sa terorizmom - upozorava Šapovalov.

Između ostalog, kao primer za svoje tvrdnje švedski analitičari navode da je na vojnim vežbama "Zapad 2017", održanim u Zapadnom vojnom okrugu Rusije, učestvovalo oko 5.500 ruskih vojnika, dok je u manevrima "Istok 2019“ učestvovalo čak 300.000 vojnika. Rukovodilac švedskog istraživanja Juhan Nurberg komentarisao je u tom smislu da je "važno misliti kao u ratu i vežbati i nervni sistem“.

"Mišići su tu, ali mozak treba stalno držati spremnim."

Direktor ruskog Instituta instrumenata političke analize Aleksandar Špunt kaže za Sputnjik da švedski izveštaj ne predstavlja ništa novo.

- Setimo se samo brojnih neuspešnih potraga za ruskim podmornicama oko obale Švedske, preuveličanih ’špijunskih skandala‘ koji se povremeno pojavljuju po medijima, kada je neophodno sve svaliti na ’ruske agente‘. Taj izveštaj Švedskog instituta za vojna istraživanja je samo nastavak politike švedskog rukovodstva prema navodnoj opasnosti koja vreba od strane ruske vojske - konstatuje Špunt.

Naš sagovornik konstatuje da je taj izveštaj više namenjen za unutrašnju upotrebu i opravdavanje nekih koraka vlade pred domaćim stanovništvom. 

- Švedska se uvek poziva na vojnu opasnost koja vreba i preti od strane Rusije, onda kada je neophodno pripremiti tlo za povećanje davanja u vojni budžet, zarad jačanja vojnog potencijala. Nemojmo zaboraviti da Švedska, koja realno nema neprijatelje i ima povoljan geostrateški položaj, ipak ima prilično impozantan arsenal. Međutim, tradicionalno je Rusija onaj adut, onaj ’kec iz rukava‘ kada je neophodno nešto postići na unutrašnjem političkom polju u Švedskoj - zaključuje Šapovalov.

PUTIN PRAVI SPECIJALNE SNAGE ZA SPASAVANJE RUSIJE! Kadrovi i tehnika su "katastrofalni" - TO ODMAH MORA DE SE MENJA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
leonida

pre 5 godina

USA i NATO opkolili Rusiju sa svih strana, instalirali rakete kratkog i srednjeg dometa, povećali broj vojnika i tenkova a Rusija da sedi skrštenih ruku i čeka . I opet im je Rusija kriva što unutar svoje zemlje jača odbrambenu moć. Dali se Švedska zapitala šta traži Amerika na granici Rusije udaljena desetine hiljada kilometara, kako bi reagovala da su ruske trupe i vojna tehnika na granici Amertke ???

Atlija Milorad

pre 5 godina

SUPER KADA POCINJE RAT JEDVA CEKAM. ZA POCETAK ZIVELI

Beskraj

pre 5 godina

Sramota Rusija se sprema za rat a NATO doveo tenkove do Rusije da prodaje sladoled i kikiriki .stvarno nezobrazni Rusi treba da im podgreju vojsku jednom termo nuk. Bobmom da se ne smrznu.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija