• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik.rs/Informer.rs

27.02.2019

10:22

MOSKVA ZABRINUTA: Indija i Pakistan su za Rusiju prijateljske države!

Vesti

MOSKVA ZABRINUTA: Indija i Pakistan su za Rusiju prijateljske države!

Podeli vest

Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog razmene vazdušnih napada između Indije i Pakistana i nada se što skorijoj deeskalaciji situacije, izjavio je za Sputnjik direktor Drugog deljenja Ministarstva spoljnih poslova za Aziju Zamir Kabulov

- Ozbiljno smo zabrinuti zbog te situacije. Indija i Pakistan su za Rusiju prijateljske države - kazao je Kabulov.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija „govori o tome koliko su odnosi između te dve važne države izuzetno bitni za stabilnost celog regiona“.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) POJAVIO SE STRAVIČAN SNIMAK INDIJSKOG PILOTA KOG SU ZAROBILI PAKISTANCI! Krvav i sa povezom preko očiju!

- Veoma se nadamo da će nastala napetost biti što pre neutralisana - dodao je Kabulov.

Odgovarajući na pitanje kako bi najnovija eskalacija mogla da utiče na proces rešavanja avganistanskog pitanja, Kabulov je izrazio sumnju da će ona imati značajan efekat.

- Ne mislim da to može da utiče na rešavanje situacije u Avganistanu. Indija je, naravno, važan igrač, ali mi je teško da zamislim kako će to uticati. Postoje konkretni pregovori između Talibana i Amerikanaca, a budućnost Avganistana bi trebalo da razmatraju sami Avganistanci - objasnio je diplomata.

U sredu su indijski mediji saopštili su da je oko 10 sati i 40 minuta po lokalnom vremenu (6 sati i 10 minuta po srednjoevropskom) u okrugu Bagdamu u državi Džamuu i Kašmiru pao avion indijske avijacije. Prema preliminarnim informacijama oba pilota su poginula. Nakon toga je pakistanska vojska izjavila da je oborila dva aviona indijskog vazduhoplovstva koji su navodno prekršili vazdušni prostor te zemlje. Prema izjavi vojske, jedan od indijskih pilota je zarobljen, a sudbina druge dvojice je i dalje nepoznata. Predstavnici indijskih vlasti još nisu komentarisali tu informaciju.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) POGLEDAJTE KAKO JE PAKISTAN OBORIO DVA INDIJSKA AVIONA! Dve velike zemlje su - NA KORAK OD RATA!

Kriza u odnosima Indije i Pakistana zaoštrila se nakon 14. februara kada je bombaš-samoubica automobilom u kojem se nalazio eksploziv udario u autobus koji je prevozio vojnike. Odgovornost za napad je preuzela islamska teroristička organizacija „Džejš el Muhamed“ iz Kašmira. Indijske vlasti su izjavile da imaju neosporive dokaze o umešanosti Pakistana u napad, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana saopštilo da je zabrinuto zbog napada. Indija je optužila Pakistan da podržava terorističku grupu, a Islamabad je odbacio te optužbe kao neosnovane i predložio Nju Delhiju da sprovedu zajedničku istragu o incidentu. Incident je zakomplikovao ionako napete odnose između Nju Delhija i Islamabada, što je ponovo dovelo region do ivice vojnog sukoba.

U Džamuu i Kašmiru su aktivni separatisti koji se zalažu za nezavisnost ili ujedinjenje sa Pakistanom. Pri tome u Kašmiru nema zvanične granice između Indije i Pakistana — vojske dve države deli linija kontrole. Nju Delhi je okrivio pakistanske vlasti za podršku naoružanim separatistima, a Islamabad poriče te optužbe, navodeći da se narod Kašmira samostalno bori za svoja prava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija