• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BBC

09.03.2019

09:49

EVO KAKO PUTIN PLANIRA DA ZAŠTITI INTERNET U RUSIJI! Ko se bude oglušio o nove zakone ČEKA GA ZATVOR!

Vesti

EVO KAKO PUTIN PLANIRA DA ZAŠTITI INTERNET U RUSIJI! Ko se bude oglušio o nove zakone ČEKA GA ZATVOR!

Podeli vest

Ruski parlament želi da pooštri zakone u vezi sa internetom i omogući vlastima da hapse ili kažnjavaju one koji šire lažne vesti ili vređaju vladine zvaničnike onlajn, piše CNN

Prema predloženim zakonima, koji još čekaju na usvajanje i potpis predsednika, ljudima koji šire "nepristojne" postove koji pokazuju "nepoštovanje za društvo, državu i državne simbole Ruske Federacije, kao i vladine zvaničnike poput predsednika Vladimira Putina, preti do 15 dana zatvora".

Pojedinci koji šire "lažne vesti" biće kažnjeni blažom novčanom kaznom, između 45-75 dolara, dok će pravna lica morati da izdvoje do 15.000 dolara. Takođe, prema "zakonu protiv lažnih vesti", kojeg je usvojio Donji dom ruske Dume u sredu, provajderi moraju da blokiraju pristup sadržajima koji "vređaju ljudsko dostojanstvo i javni moral".

Lažne vesti definisane su kao bilo koja nepotvrđena informacija koja ugrožava nečiji život, zdravlje ili vlasništvo, ili preti masovnim javnim neredima, vitalnoj infrastrukturi, transportu i društvenim službama, kreditnim organizacijama, komunikacijama ili industriji.

Ovo je poslednji korak na putu ka većoj cenzuri ruskog interneta, na kojem se nekad kritikovanje vlade tolerisalo. Prošlog meseca su zakonodavci predložili odvajanje Rusije od ostatka globalne mreže, a neki aktivisti plaše se da će to značiti stvaranje kineskog fajervola da cenzuriše i nadgleda sav sadržaj koji ulazi i izlazi iz zemlje.

SA PUTINOM NEMA ŠALE, DUMA ODOBRILA PREDLOG ZAKONA: Ko vređa državu biće kažnjen, BIĆE BLOKIRANE INFORMACIJE KOJE PRETE JAVNOJ BEZBEDNOSTI!

U izgradnji svog cenzorskog internet aparata Rusija se okrenula Kini za stručnu pomoć. Američka organizacija "Fridom haus" je izvestila da je Peking poslednjih godina preduzeo korake ka propagiranju svog modela u inostranstvu, uključujući obuku stranih zvaničnika, obezbeđivanje tehnologije za cenzuru i nadgledanje i pritiske na međunarodne kompanije da se povinuju kineskim standardima čak i kad operišu van zemlje.

- Ovi trendovi su egzistencijalna pretnja za budućnost otvorenog interneta i izgleda za veću demokratiju širom globusa - kažu iz "Fridom haus".

Rusija je posebno podržala doktrinu kineskog predsednika Sija Đinpinga o sajber suverenitetu, koji poziva vlade da više kontrolištu svoje nacionalne interese i legalizuju blokiranje i filtriranje sadržaja na međunarodnom nivou.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 5 godina

Овај закон Србија мора да препише под хитно!!! Анти - српско и анти - државно дивљање по "нашим " порталима је прешло све границе, нормалне јавне комуникације!

Rus

pre 5 godina

Putin se brine o Rusiji i Rusima a ne o nama ciganima

zoran miljkovic

pre 5 godina

ТО ЈЕ ДЕМОКРАТСКА ВЛАДАВИНА, ТАКО ВЛАДА ЦАР, А ТО ЖЕЛЕ НАШИ УРЕДНИЦИ ТАБЛОИДА,ЗА ШАКУ ПАРА,ПРОДАЋЕ СВАКОГА.ОНИ СУ И ОВАКО БИЛИ И ОСТАЛИ СЛУГЕ СВАКОГ РЕЖИМА ИЛИ ТАЈКУНА, БЕЗМОЗГАШИ.

slađa

pre 5 godina

Predsednik Rusije je apsolutno u pravu po ovom pitanju, jer je vređanje države, institucija, izazivanje masovnih nereda i histerije lažnim vestima velika sramota, ali i potencijalna opasnost koju nehotično mogu zloupotrebiti kako strukture unutardruštva, tako i teroristi i spoljnji neprijatelji. Nije u pitanju nikakva cenzura, već pitanje bezbednosti građana i poštovanje države.

Ja

pre 4 godine

Ko drugom jamu kopa sam u nju upada tako će i oni. Koliko je ljutskih života izgubljenog, gde bi čovečanstvo bilo da nisu upropastili N. Teslu, sve zbog dolara. Najveći bednici i uvek žive od ratova i otimačine od drugih.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija