• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

12.03.2019

16:33 >> 16:37

KINEZI PRAVE ORBITALNU SOLARNU ELEKTRANU! Ovo ne mogu ni Rusi ni Ameri, PEKING ZAPREPASTIO SVET!

Vesti

KINEZI PRAVE ORBITALNU SOLARNU ELEKTRANU! Ovo ne mogu ni Rusi ni Ameri, PEKING ZAPREPASTIO SVET!

Podeli vest

Kineski mediji pišu da zvanični Peking ima ambiciju da napravi orbitalnu solarnu elektrocentralu i da sa nje struju isporučuje na Zemlju već do 2030-te

Pritom horski naglašavaju: nafta i ugalj više neće biti potrebni - čovečanstvo će imati mnogo ekološki čiste i veoma jeftine električne energije.

U naučno i industijski vodećim zemljama sveta na ovoe se radi već pet decenija, čak i duže jer su se prvi paneli solarnih baterija pojavili pre više od sto godina.

Proteklih decenija se sve vrtilo u krugu: struja „od Sunca" - ne samo iz kosmosa - principijelno je moguća, ali nije isplativa. Zato je udeo solarnih elektrocentrala u planetarnoj proizvodnji struje sasvim skroman.  

Nerešiv problem bio je u tome što atmosfera - čak i po najvedrijem danu - najmanje za 36 odsto smanjuje količinu sunčeve svetlosti koja stiže do solarnih panela. Sa time je bio povezan drugi veliki problem: solarnu energiju bilo je nemoguće koristiti bez prekida i u noćno vreme i u vreme jake oblačnosti. To je dramatično poskupljivalo svaki takav projekat.

To je iziskivalo mnoštvo specijalnih akumulatora za „čuvanje" struje proizvedene tokom dana.

Problem su i fotoelementi i ogledala koja se moraju redovno čistiti i okretati prema Suncu.

Kinezi su naumili da ceo problem reše radikalno: izvođenjem solarne elektrocentrale na orbitu oko Zemlje, što su neki naučnici i inženjeri predlagali još 70-ih godina!

BRITANSKI NOVINAR RAZBESNEO ŠIPTARE, ODMAH POSTAO 'PERSONA NON GRATA', a rekao je samo da su TAČI I HARADINAJ ZLOČINCI I TERORISTI!

Takvu elektrocentralu već ima Međunarodna kosmička stanica, samo što Kinezi žele da njihova bude mnogo veća i da daje mnogo više struje.

Njihova namera je da svoju centralu izvedu na geostacionarnu orbitu na 35 786 kilometara iznad površine Zemlje. To bi obezbedilo da stanica prati brzinu obrtanja Zemlje, odnosno da stalno bude na istoj tački iznad njene površine. Drugim rečima: iznad Kine.

Na Međunarodnoj kosmičkok stanici solarni paneli moraju da se menjaju svakih devet godina.

U Pekingu računaju da će njihova orbitalna elektrocentrala imati mnogo veći učinak nego ista takva na Zemlji. I zato što će proizvoditi struju i u vreme kada je na Zemlji noć, to jest - 99,9 odsto vremena tokom svakje godine.

(VIDEO) AMERI IZVELI SIMULACIJU RATA SA RUSIJOM I KINOM, rezultat ih prenerazio, NE SAMO DA BI BILI PORAŽENI, već i...

Pol Jafe, koji radi na sličnom projektu za Pentagon, takođe smatra da će kosmisčke centrale imati za najmanje 36 odsto veću proizvodnju, a zapravo najmanje dvostruko veću jer za njih neće postojati ni noći ni oblaci.

Kinezi su uvereni da će njihova prva orbitalna elektrocentrala biti osam puta moćnija jer će njeni paneli uvek biti pod idealnim uglom okrenuti prema Suncu.

Glavni problem biće: kako dobijenu struju slati na Zemlju?

Zasad postoje dva načina: laserski i u formi elektromagnetnih talasa (princip je sličan zagrevanju hrane u mikrotalasnim pećima).

NASA je "varijantu sa laserima" dugo proučavala i na kraju od nje odustala jer bi do potrošača stizalo tek nekoliko procenata energije koja je bila "otpremljena".
         
Međutim, poslednjih godina su se pojavili infracrveni laseri koji mogu da žtransportujuž do polovine energije koju žusisaju i ispalež.
         
Znatno su povećane i mogućnosti fotoelemenata koji primaju laserske zrake. Moduli na bazi arsenida galijuma mogu da u struju pretvore do 40 odsto (pod određenim uslovima i do 70 odsto) prema njima usmerene energije.
         
U Rusiji i još nekim zemljama rade na specijalnim benjspilotnim letelicama koje bi žvisilež iznad određenih tačaka i primale energiju koju budu emitovali laseri.

Kinezi žele da na svojoj teritoriji izgrade mrežu modula na bazi arsenida galijuma koja bi primala laserske energetske zrake, a još više uz pomoć radio-talasa. Tvrde da bi fotoni određene dužine davali veće efekte nego energija Sunca neposredno.

LAVROV NIKAD BRUTALNIJI PREMA TRAMPU: Sve se svodi ili NA PRETNJE, ILI SANKCIJE, ili pokušaje KUPOVINE SAVEZNIKA!

Specijalna aparatura na budućoj solarnoj eketrocentrali pretvarala bi struju u radiotalase i slala ih na Zemlju.

Priznaju da će im za to biti potrebna "specijalna konstrukcija velikih razmera".

Praktično, "naličje" solarnih panela činila bi ta aparatura za otpremanje radio-talasa na Zemlju. Te talase bi sa teritorije Kine "lovile specijalne antene koje bi dobijene talase pretvarale u struju".

Kinezi trenutno rade i na tome da ovakvo žpreuzimanje kosmičke strujež ne pravi jonizaciju a sda njom i ekološke probleme.

Eksperimentalnu bazu već su sagradili u gradu Čuncinu. Obećavaju da neće atmosferu naše planete pretvoriti u gigantsku mikrotalasnu pećnicu i da će frekvencija biti toliko niska da neće štetiti ni ljudima ni avionima, čak ni pticama.

Projekat će biti izuzetno skup. Za iznošenje solarne elektrocentrale na geostacionarnu orbitu biće potreban veliki broj raketa i njihovih potelanja. A sasvim je moguće da ti elementi neće moći da budu međusobno spojeni bez ljudskog angažovanja.

Skeptici upotzoravaju da bi bile potrebne decenije da takve centrale same sebe otplate.

Sami Kinezi u početku i ne računaju toliko na jeftinu kosmičku struju koja će im rešiti sve probleme (znaju unapred da neće), ali su uvereni da će ceo projekat dati njihovoj nauci "kolosalni impuls za budućnost".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija