• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

27.03.2019

09:23

SVET NA NOGAMA ZBOG OTIMAČINE GOLANSKE VISORAVNI! Sirija traži HITNU SEDNICU SB UN! PET ČLANICA PROTIV TRAMPA!

Vesti

SVET NA NOGAMA ZBOG OTIMAČINE GOLANSKE VISORAVNI! Sirija traži HITNU SEDNICU SB UN! PET ČLANICA PROTIV TRAMPA!

Podeli vest

Sirija je zatražila održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN posvećene Golanskoj visoravni, posle odluke SAD da priznaju suverenitet Izraela na toj teritoriji, naveli su diplomatski izvori

Francuska, trenutno predsedavajuća SB, treba da odredi datum održavanja sednice. Ako se ona ne održi do 31. marta, taj zadatak će preći na Nemačku.

Izvor je rekao da bi proceduralno glasanje, koje može da traži svaka članica SB, moglo da spreči održavanje sastanka. Prema njegovim rečima, zemlja koja iznosi zahtev mora da dobije devet glasova, ali ne postoji mogućnost veta.

Juče ujutru, tokom redovnog sastanka posvećenog izraelsko-palestinskom sukobu, više članica SB je otvoreno izrazilo nezadovoljstvo odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da u ponedeljak prizna "suverenitet" Izraela na Golanu, uprkos rezolucijama UN u kojima se ta visoravan naziva "okupiranom teritorijom".

Više država je osudilo politiku "svršenog čina" koju vodi Bela kuća. SAD su prošle godine jednostrano priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela.


(FOTO, VIDEO) IZRAELSKI TENKOVI KRENULI NA GAZU! Počela vojna operacija, osvanuo snimak!

Pet evropskih članica SB, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Belgija i Poljska, u zajedničkoj deklaraciji su navele da "ne priznaju suverenitet Izraela na teritorijama koje Izrael okupira od juna 1967, uključujući i Golansku visoravan".

"Nasilna aneksija teritorije je zabranjena međunarodnim pravom. Svaka deklaracija o jednostranoj promeni granice je u suprotnosti s medjunarodnim poretkom i Poveljom UN", navele su te zemlje.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr je rekao da parametri za trajni mir na Bliskom istoku koje je dogovorila medjunarodna zajednica "nisu opcioni ili stavke na meniju s kog se može uzimati po želji".

IZRAELSKI PROFESOR RAZBIO SVE ILUZIJE O SREBRENICI: NIJE BILO GENOCIDA! EVO ZAŠTO TO TVRDIM!

S druge strane, američki ambasador Džonatan Koen je rekao da "dozvola sirijskom i iranskom režimu da kontroliše Golansku visoravan znači zatvaranje očiju pred zverstvima Asadovog režima i destabilišućem prisustvu Irana u regionu".

Izrael je preoteo Golansku visoravan od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. a potom je anektirao 1981. Reč je o za obe zemlje strateškoj teritoriji, bogatoj vodom


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
filaberza

pre 5 godina

Posle ove odluke Nobel je Trampu bliži. Samo se "mirotvorcima" dodeljuje.

Stojan

pre 5 godina

A sada im je nasilna aneksija teritorije zabranjena medjunarodnim pravo. A KAKO TO SAD DA POSTOJI NEKAKVO MEDJUNARODNO PRAVO STO SPRECAVA ANEKSIJU NECIJE TERITORIJE? .... jednostrana promena granice je u suprotnosit smedjunarodnim poretkom i Poveljom UN. KAKO JE TO NEKAd U REDU A NEKAD JE U SUPROTNOSTI? Od kad te drzave postuju UN rezolucije? Pa sta je sa Kosovom? Oni su napravili veliku gresku, da ne kazem kriminal, za....i, pa bi trebalo da lizu i sve sto se desilo sa Kosovom i Metohijom i da povuku priznanje nezavisnosti se najzad to vrati Srbiji u ruke.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija