• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

04.04.2019

14:57 >> 15:03

RUSI PONIZILI AMERE: Možete da ispratite ukrajinska plovila kroz Krečki moreuz, a ONDA ĆEMO I JEDNE I DRUGE USIDRITI!

Vesti

RUSI PONIZILI AMERE: Možete da ispratite ukrajinska plovila kroz Krečki moreuz, a ONDA ĆEMO I JEDNE I DRUGE USIDRITI!

Podeli vest

Amerikanci smatraju da će povećano prisustvo mornarice NATO-a u akvatoriji Crnog mora garantovati ukrajinskim brodovima bezbedni prolaz kroz Kerčki moreuz. Komentarišući "praznične" mere Alijanse za Crno more, zamenik predsednika odbora Dume za odbranu Jurij Švitkin kaže da je to najbolji pokazatelj prave prirode politike ovog bloka

- To samo govori o njihovoj rešenosti da vode agresivnu, provokativnu politiku protiv Rusije u Kerčkom moreuzu. Ta linija će se, nažalost, nastaviti i tokom samita NATO-a. Uprkos tome, nadam se, mada smatram da je to malo verovatno, da će ipak pobediti zdrav razum većine predstavnika zemalja Alijanse, da će se predomisliti i odustati od provociranja - kaže Švitkin.

On ističe da je nedvosmisleno reč o kršenju normi međunarodnog prava, odnosno pravila pomorskog prava i Konvencije iz Montrea.

- Ta konvencija je potpisana 1936, a potpisale su je i mnoge zemlje koje ulaze u NATO. Neki su pominjali mogućnost njenog preispitivanja. Potpuno se slažem s njima, neophodno je da se po toj konvenciji smanji broj brodova i vreme koje provode u akvatoriji. Ali mislim da je to malo verovatno, pošto za to nisu zainteresovane mnoge zemlje-potpisnice, članice Alijanse - ocenjuje Švitkin.

BUGARI BI NUKLEARNO ORUŽJE I NATO POMORSKE BAZE I TO U PREVENTIVNE SVRHE - Ovako iz Sofije žele da obezbede mir i prosperitet!

Kremlj negativno ocenjuje izjave iz NATO po pitanju plovidbe brodova u Kerčkom moreuzu.

- Stav Rusije po tom pitanju odavno je već svima jasan - plovidba se odvija u skladu sa međunarodnim pravom i u skladu sa ruskim zakonodavstvom -  izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

I on je podsetio na konvenciju iz Montrea o statusu crnomorskih moreuza, prema kojoj brodovi zemalja koje nisu crnomorske ne mogu da ostanu u Crnom moru duže od 21 dan.

Reakcije na temu sastanka u Vašingtonu stižu i sa Krima.

AMERIKA DALA ULTIMATUM ERDOGANU: Turska mora da izabere, ili američki lovac F-35 ili ruski PVO S-400!

Zamenik predsednika skupštine Efim Fiks kaže da će povećano prisustvo NATO u Crnom moru povećati tenzije u regionu, ali da neće ni na koji način pomoći Kijevu, budući da je Sporazum o prijateljstvu između Rusije i Ukrajine ukinut, te Kijev, kao i svaka druga zemlja, sada mora od Rusije da traži zahtev za prolazak kroz Kerčki moreuz.

- NATO brodovi mogu da sprovedu ukrajinska plovila isključivo do granica Ruske Federacije, gde će biti primorani da se usidre. Međutim, u slučaju da bilo šta drugo pokušaju, siguran sam da će ruska pogranična služba osigurati neprikosnovenost naših granica - istakao je Fiks.

Analitičari smatraju da će ovu godišnjicu NATO obeležiti i unutrašnje rasprave, koje se pre svega odnose na kritike koje je Alijansi i njenim članicama uputio predsednik SAD Donald Tramp, a odnose se na nacionalna izdvajanja za odbranu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vučić izdajica

pre 5 godina

A kakve mi veze imamo sa Rusima bre? Pa mi smo Turci cisti

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija