• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

16.04.2019

08:21

NOTR DAM ZVONIO U ČAST POBEDE SRBA NAD TURCIMA! Prema predanju simbol Pariza je 1389. godine slavio pobedu srpske vojske!

Vesti

NOTR DAM ZVONIO U ČAST POBEDE SRBA NAD TURCIMA! Prema predanju simbol Pariza je 1389. godine slavio pobedu srpske vojske!

Podeli vest

Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam, koju je sinoć zahvatio veliki požar, zvonila u čast velike hrišćcanske pobede srpske vojske

U novijoj istoriji, Notr Dam će se pamtiti i po tome što je pre šest meseci bio mesto u kojem je na obeležavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svetskog rata, bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo, koje niti je i tada postojalo kao država, niti je učestvovalo u tom ratu. 

Pariska katedrala koju je sinoć zahvatio veliki požar, usled čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.

Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim je delom završena tačno 100 godina kasnije.
 

IZGOREO SIMBOL PARIZA! REMEK DELO SVETSKE ARHITEKTURE NOTR DAM NESTALO PRED OČIMA SVETA!


Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vreme u kojem je građena - duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih delova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi, i Notr Dam je prošla kroz niz promena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen, piše "Jutarnji list". 

Tokom oslobađanja Pariza od nacista, katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

(UŽIVO VIDEO) POŽAR U NOTR DAMU POD KONTROLOM! Simbol Pariza goreo devet sati! Nije terorizam!

Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpela dramatično oštećenje poput ovog požara.

Sredinom 19. veka sprovedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. veku usledile su još dve velike obnove. 

Međutim, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje poseti oko 12 miliona ljudi, više nego Ajfelov toranj, potrebna još jedna detaljna obnova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarapan

pre 4 godine

Ali je ćutao kad a su Francuzi KiM oteli od Srbije.

Zoran

pre 4 godine

1389. su zvonila zvona NOTR DAM-a ali verovatno sto smo zaustavili Turke na Kosovu. 2004. nisu zvonila kada su Siptari palili nase crkve na KiM.

Iko

pre 4 godine

Hahaha, valjda isto kao u prvom velikom ratu, na konje nisu mogli da stignu naše pešadince.

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

TO JE CISTA LAZ,BEZ ISTORIJSKIH CINJENICA

mare

pre 4 godine

ta Francuska više ne postoji... u I svjetskom ratu su nam dali puške i metke koji ne odgovaraju kalibru pušaka... pobili nam djecu u Srbiji, ubili 12 beba u Banjaluci... ova Francuska pomaže terorizam i sve što je protiv Srbije... stiže ih, polako, ali sigurno, Božja kazna...

miki

pre 4 godine

Nije to taj Notr Dam,ni ti su francuzi isti,kad su palili nase svetinje na KiM,niko nije tugovao i zalio sem nas,neki su francuzi tad i likovali i bilo im drago sto nas zahvatila takva nesreca.Ali ima Boga,sve se vraca sve se placa.

Rade

pre 4 godine

Ezbog te 1389 su sad ISS ‚ovci sa KiM Zbog te zvonjave su verovatno neki i bili u turističkoj 'poseti' crkvi .

Mate

pre 4 godine

A onda 100 godina posle je MAKRON zakitio Notr Dam zlocinackim OVK zastavama i u prvi plan do sebe stavio teroristu iz zlocinacke OVK i nesto je iz proslosti progovorilo onako kako samo istorija moze da ucini, da kazni zlocin i nagradi dobra dela, toliko o ceni onoga sto je ucinjeno Makrone.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija