• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

19.04.2019

09:03

(VIDEO) NOTR DAM JE NEMOGUĆE OBNOVITI?! Francuski arhitekta otkrio PROBLEM koji su napravili graditelji katedrale PRE VIŠE OD OSAM VEKOVA!

Vesti

(VIDEO) NOTR DAM JE NEMOGUĆE OBNOVITI?! Francuski arhitekta otkrio PROBLEM koji su napravili graditelji katedrale PRE VIŠE OD OSAM VEKOVA!

Podeli vest

Iako su drvene grede najverovatnije i razlog zašto se požar tako brzo proširio i zašto je trebalo toliko sati da se ugasi, bile su ključan faktor u izgradnji predivnog gotičkog krova koji je u tek nekoliko sati u potpunosti nestao

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je u utorak da će katedrala Notr Dam biti obnovljena u roku od pet godina.

- Obnovićemo katedralu i učiniti je lepšom i želim da to bude gotovo za pet godina - rekao je on.

OTKRIVEN UZROK POŽARA U KATEDRALI NOTR DAM: Zvaničnik francuske policije ubeđen da je REŠIO SLUČAJ!

Ali, postavlja se pitanje može li se katedrala obnoviti da bude tačno onakva kakva je bila pre nego što je velik deo nje izgoreo u plamenu u ponedeljak i utorak.

(VIDEO) OVA SRPSKA CRKVA JE MNOGO STARIJA OD NOTR DAMA I ZAPALJENA JE NAMERNO, PRED OČIMA CELOG SVETA i niko nije prstom mrdnuo, ni glasa podigao!

Arhitekta Bertran de Fejdu tvrdi da se krov katedrale ne može u potpunosti obnoviti jer nema "drveća te veličine koja su rasla u 12. i 13. veku". Naime, krov Notr Dama je sagrađen od preko 1300 stabala i popularno se nazivao "šuma". Svako veliko stablo pretvoreno je u veliko drvenu gredu, prenosi 24sata.hr.

(FOTO/VIDEO) ZNAK S NEBA DA SE ZLO VRAĆA! Proročanstvo se obistinilo, NOSTRADAMUS I BABA VANGA PREDVIDELI POŽAR KOJI JE PROGUTAO NOTR DAM?!

Arhitekta tvrdi kako su ta drveća već tad bila stara oko 300 godina, javlja Dejli mejl.

Iako su drvene grede najverovatnije i razlog zašto se požar tako brzo proširio i zašto je trebalo toliko sati da ga se ugasi, bile su ključan faktor u izgradnji predivnog gotičkog krova na Notre Damu koji je u tek nekoliko sati u potpunosti nestao.

(FOTO/VIDEO) PRVE SLIKE SPALJENOG NOTR DAMA IZNUTRA! Zidovi crni od gareži, SVETLOST SE PROBIJA SAMO KROZ KRST!

Notr Dam nije jedina crkva sagrađena od velikih stabala. Drvo je bilo ključan materijal za izgradnju u 12. veku i brojne građevine koje su opstale iz tog vremena su sagrađena upravo od drva. Ali, kada su posekli zadnje visoko drvo, ostala su ona niža. Genetska predispozicija stabala da rastu u visinu i "takmiče" se - nestala je. Stabla više nisu trebala da rastu visoko jer su se mogla da se oprašuju i na visini na kojoj su bila.

Tek se iz vazduha vidi sva šteta na Bogorodičinoj crkvi:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
asa

pre 4 godine

nama su bombardovali lepu nasu srbiju i zagadili da ce nam generacijama bolovati deca od raka,e pa sve neka snadje kao nas,..

Senovic

pre 4 godine

"Богородичина џамија у Паризу" Јелена Чудинова. Ови што су је поправљали знаће да подигну минарета.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija