• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

22.04.2019

10:39

AMERIČKI SENATOR UCENIO TURSKU: UVEŠĆEMO VAM SANKCIJE AKO KUPITE S-400! I to NIJE SVE!

Vesti

AMERIČKI SENATOR UCENIO TURSKU: UVEŠĆEMO VAM SANKCIJE AKO KUPITE S-400! I to NIJE SVE!

Podeli vest

Američki senator Demokratske stranke Bob Menendez izjavio je da će SAD uvesti sankcije Turskoj ako ta zemlja kupi ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-400, i dodao da je u tom slučaju isključena isporuka američkih aviona pete generacije F-35 Turskoj

- Ako predsednik Turske Erdogan bude insistirao na nabavci protivraketnog sistema S-400 i izvrši kupovinu i razmeštanje sistema, biće izrečene sankcije na osnovu zakona koji sam prvobitno doneo (u Kongresu). I ne radi se o tome da će sankcije možda biti nametnute - one će biti obavezne. Mi to ne želimo i predložili smo Turskoj druge opcije. Sistem S-400 je nespojiv sa standardima NATO-a - rekao je Menendez.

NATO NIJE LUD DA PROVOCIRA RUSIJU U KERČKOM MOREUZU! Lavrov: Ne verujem da će brodovi Alijanse učestvovati u incidentima koje režira Ukrajina!

Menendez je pre nekoliko dana sa republikanskim senatorom Markom Rubiom predstavio Kongresu „Zakon o saradnji u oblasti bezbednosti i energetike u istočnom Sredozemlju“, niz inicijativa, koje menjaju američku strategiju i uključuju izmene u regionu. Zakon predviđa ukidanje zabrane prodaje oružja Kipru, a takođe zabranjuje isporuku aviona F-35 Ankari, u slučaju da Turska nastavi sa realizacijom planova po pitanju S-400.

- F-35 nikada neće biti pored S-400, to se nikada neće desiti. To je stav obe strane u Kongresu. Nedavno smo to podržali u zajedničkom članku sa predsednikom komiteta za spoljne poslove Senata, predsednikom komiteta za vojnu službu i drugima. Slične stavove su izrazili i članovi vlade predsednika Donalda Trampa - dodao je Menendez.

UZBUNA U NATO: Sirija daje luku Tartus Rusiji na 49 godina!

Prema njegovim rečima, Ankara treba da se odluči sa kim će sarađivati. „Turska treba da napravi izbor. Ona može da ostane važan saveznik NATO-a da nastavi da se fokusira na Zapad ili da se udalji“, rekao je senator.

Na pitanje da li je tačno da se Turskoj neće isporučiti avioni F-35, ukoliko ta zemlja kupi S-400, Menendez je odgovorio da u tom slučaju ne postoje šanse da Turska dobije F-35.

- Oni će biti kažnjeni na osnovu američkog zakona, koji predviđa sankcije za sve koji kupuju oružje od Rusije. Ako F-35 bude u blizini S-400, Rusija će moći da sazna sve tajne tehnologije aviona F-35. Čak i oni koji veruju da Turska ostaje veoma važan partner, saglasni su da se to nikada neće desiti - rekao je Menendez. Ranije je Turska izjavila da neće odustati od planova kupovine S-400 i da bi prva serija sistema PVO trebalo da bude isporučena u zemlju u julu.    


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 4 godine

Sad ce se jasno videti dali je Turska suverena drzava ili drzava vazal sa ogranicenim suverenitetom.

sumadinac neprskani

pre 4 godine

izes tajnovitost tog aviona kada je dovoljno da se on samo pojavi u dometu s-400 sistema pa da sve njegove tajne budu procitane . ovo je bre smesno .

DEDA RAKA

pre 4 godine

Pazite se ljudi, ko ne pije Coca-Colu i ne svrati u MekDonald biće na crnoj listi Planetarnog Ološa.!

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija