• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

22.05.2019

12:59

OGLASILA SE SRPKINJA sa kontroverznog snimka koji je SRUŠIO AUSTRIJSKU VLADU: Ja nisam odgovorna!

Vesti

OGLASILA SE SRPKINJA sa kontroverznog snimka koji je SRUŠIO AUSTRIJSKU VLADU: Ja nisam odgovorna!

Podeli vest

Tajana Gudenus, Srpkinja iz Banjaluke koja se pojavljuje na snimku zbog kog je pala austrijska vlada, oglasila se preko svojih advokata i istakla da nije odgovorna za pad vlade Austrije niti je na bilo koji način uticala na događanja koja su dovela do ostavke Hajnc vicekancelara Kristijana Štrahea

- Ja nisam odgovorna za pad austrijske vlade, niti sam na bilo koji način uticala na događanja koja su dovela do političkih posledica i ostavke vicekancelara Savezne republike Austrije - navela je Tajana Gudenus u pisanoj izjavi.

Pismom se oglasilo i advokatsko društvo Stojković, koje zastupa Tajanu Gudenus, i koje je navelo da "označavanjem njihove klijentkinje kao nekoga ko svojom "fatalnom privlačnošću" utiče na politička događanja, odnosno označavanjem kao nekoga ko predstavlja toliko moćnu figuru koja je u mogućnosti da svojim ponašanjem dovode do pada vlade jedne od vodećih država Evropske unije, ona postaje meta i ugrožava se njena sigurnost".

Tajana Gudenus supruga je šefa poslaničkog kluba FPÖ Johana Gudenusa, jednog od aktera u kompromitirajućem videu. Kako piše "Dojče Vele", reč je o mladoj ženi koja potiče iz srpske porodice iz Hrvatske. Navodi se da je Tatjana Gudenus, rođena Tajčić, zajedno sa porodicom izbegla u Banjaluku u nakon početka rata 1992. godine, te da odatle seže i njeno poznanstvo s Miloradom Dodikom koji je bio na njihovoj svadbi.

ŠTRAHE NAJAVIO KONTRAOFANZIVU: DOKAZAĆU SVOJU NEVINOST, pronaći ćemo sve koji stoje iza PRLJAVE KAMPANJE IZ INOSTRANSTVA!

Podsetimo, na snimcima koje su objavili "Der Špigl" i "Zidojče Cajting", Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenus, sadašnji predsednik poslaničkog kluba FPÖ, u julu 2017, dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovarali su s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi da uloži 250 miliona evra u austrijsku ekonomiju. Sa njima je bila i Gudenusova supruga.

"Der Špigl" i "Zidojče Cajting" objavili su tajno snimljeni video na Ibici u kojem Štrahe u razgovoru s jednom navodnom bogatašicom za novac nudi prednosti pri dodeli javnih tendera u Austriji.

Iako je sagovornica u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Štrahe i Gudenus su navodnoj investitorki ponudili kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika "Kronen Zeitung-a".

- Ako tri nedelje uoči izbora preuzmete "Kronen Zeitung" i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu - rekao je Štrahe u videu.

Sasvim usputno, govoreći o investicijama, Štrahe spominje i Srbiju i Hrvatsku.

Foto: Instagram/printscreen

Johan i Tajana Gudenus

Štrahe je svojoj "ruskoj prijateljici" savetovao da nipošto ne ulaže novac u države jugoistoka Europe.

- Hrvatska je jedno sr*nje, sr*nje" - govori Štrahe te savetuje i da beži od Srbije, odakle je političkim uticajem spasavao firme svojih austrijskih prijatelja.

Štrahe ništa nije demantovao. Iako je insistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je reč o "krajnje neugodnoj, pijanoj aferi".

- Žao mi je. To je bilo glupo, neodgovorno i jedna velika greška i zato sam kancelaru Kurcu ponudio svoju ostavku koju je on i prihvatio - rekao je Štrahe u subotu na vanrednoj konferenciji za medije u kabinetu vicekancelara.

(VIDEO) NEMCI NAMESTILI "AFERU ŠTRAHE"! Evo i dokaza! VEĆ SU IMALI SPREMNE PAROLE I TRANSPARENTE!

Štrahe je objasnio da je pod uticajem alkohola hteo da impresionira navodnu rusku preduzetnicu i zbog toga se izvinio i svojoj supruzi.

Ipak, kako je kasnije objavljeno, njegova supruga i sa sinom otišla iz njihovog stana.

Ali, iako nije ništa demantovao, Štrahe se ipak izvlačio, a za sve je optužio "strane obaveštajne službe".

Nakon skandala su smenjeni svi ministri FPO, kancelar Sebastijan Kurc najavljuje postavljanje privremene vlade koju će činiti nestranačke ličnosti, ali opozicja najavljuje glasanje o nepoverenju Kurcu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija