• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

11.06.2019

17:54

STIŽE KRIZA! Crne slutnje evropskih kompanija!

Vesti

STIŽE KRIZA! Crne slutnje evropskih kompanija!

Podeli vest

Sve je više evropskih kompanija koje očekuju recesiju u bliskoj budućnosti, jer su njihovi gubici po osnovu naplate problematičnih potraživanja značajno porasli u 2018. godini

Kompanije su prijavile da je udeo nenaplaćenih potraživanja u ukupnim prihodima u 2018. godini iznosio 2,31 odsto, što je povećanje u odnosu na 1,69 odsto iz 2017. godine, navodi se u izveštaju švedskog kupca dugova "Intruma".

Polovina evropskih kompanija tvrdi da je recesija neizbežna u roku od pet godina, dok samo 30 odsto smatra da neće biti recesije u njihovoj zemlji u doglednoj budućnosti, prenosi CNBC.

U međuvremenu, oko 18 odsto kompanija veruje da je njihova zemlja već u recesiji.

U Grčkoj i Italiji, recesija se u velikoj meri doživljava kao aktuelna realnost, budući da 93 odsto i 84 odsto preduzeća, repsektivno, tvrdi da je ona neizbežna. Istovremeno, u Austriji, Nemačkoj i Danskoj, ove cifre su znatno ispod 35 procenata.

U PENZIJU SA 70 GODINA, DRŽAVA OPET MENJA PRAVILA! Ukida se "SILA ZAKONA" po kojoj SA 65 GODINA ŽIVOTA morate u penziju!

Generalni direktor "Intruma", Mikael Erikson, kaže da su najnoviji podaci signal da se "oblaci polako nadvijaju nad Evropom".

- Ako pogledate prosek u evropskim finansijskim institucijama, tu je nivo problematičnih kredita (NPL) oko 4,0 odsto prema najnovijim statističkim podacima - izjavio je Erikson.

Ta cifra se, prema njegovim rečima, u SAD-u i Japanu kreće oko 1 posto. Razlika između severne i južne Evrope je takođe očigledna u pogledu nivoa NPL-ova.

U trećem kvartalu 2018. godine, na primer, Italija je imala koeficijent NPL-ova od 9,45 procenata, Grčka od čak 43,4 odsto, a Portugalija od 12 posto, prema izveštaju Evropske banke za procenu rizika iz decembra 2018. godine, navodi se u tekstu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija