• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.07.2019

08:30

(VIDEO/FOTO) ŠOU ŽIVOTA! Tramp se na proslavi Dana nezavisnosti POTPUNO POGUBIO, AMERIKANCIMA OBEĆAO - ZASTAVU NA MARSU!

Vesti

(VIDEO/FOTO) ŠOU ŽIVOTA! Tramp se na proslavi Dana nezavisnosti POTPUNO POGUBIO, AMERIKANCIMA OBEĆAO - ZASTAVU NA MARSU!

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp bio je domaćin proslave Dana nezavisnosti u Vašingtonu, tokom koje je odao počast vojsci, što su njegove pristalice pozdravile, dok su ga protivnici kritikovali zbog toga što je sebe stavio u centar pažnje na dan praznika koji je posvećen jedinstvu

Obraćajući se ispred spomenika podignutog u čast Abrahama Linkolna, Tramp je priču o Americi nazvao "najvećim političkim putovanjem u ljudskoj istoriji" i tokom programa, koji su obeležile patriotske teme, pozvao Amerikance da ostanu "verni našem cilju". 

U jednom trenutku, Tramp je čak obećao da će Amerikanci uskoro okačiti svoju zastavu na Marsu što, primećuje AP, teško da će biti postignuto do kasnih 2020-ih, ako i tada. 

Tramp je ceremoniju, čije bio domaćin, nazvao "Šou života". 

Foto: Tanjug/AP

Dok su americki predsednici u prošlosti tradicionalno ostajali po strani i posmatrali Amerikance kako obeležavaju godišnjicu sticanja nezavisnosti na svoj način, on je direktno preuzeo rukovođenje proslavom, navodi Glas Amerike. 

Istoriju SAD, Tramp je nazvao "epom o velikoj naciji, čiji je narod rizikovao sve za ono što zna da je ispravno i ono što zna da je istina".

Umesto da priča o stvarima koje prave podele medu Amerikancima, Tramp je pričao o onome što ih ujedinjuje.

- Dok se skupljamo ovde, ove večeri, i radujemo slobodi, sećamo se da delimo jedno istinski izuzetno naslede. Zajedno, mi smo jedna od najboljih priča ikad ispricanih - rekao je Tramp. 

On je dodao da Amerikanci vole svoju slobodu i poručio da im je niko nikad neće oduzeti.

- Naša nacija je danas snažnija nego što je ikad bila - rekao je on.

Tramp je odao posebno priznanje svakom od rodova američke vojske i pozvao mlade Amerikance da razmotre da od služenja u vojci naprave karijeru.

Foto: Tanjug/AP

Najveći deo centralne proslave 243. godišnjice Dana nezavisnosti SAD organizovan je na Nacionalnom molu, području izmedu zgrade Kongresa i spomenika Džordžu Vašingtonu, osnivaču SAD i prvom američkom predsedniku.

Trampov govor su iz prvih redova pratiti njegova porodica i bliski saradnici, članovi administracije, vojske i svi oni kojima je Bela kuća dala VIP karte za taj događaj.

Manifestacija se tradicionalno završila vatrometom, koji je Tramp najavio kao najduži i najspektakularniji u istoriji. 

Foto: Tanjug/AP

Glas Amerike ističe da se očekuje da će troškovi proslave, uključujući i pripreme za događaj, održan u četvrtak uveče, iznositi nekoliko stotina miliona dolara.

Paralelno sa proslavom koju je organizovao Donald Tramp, na Kapitol hilu je održan tradicionalni koncert, ali i protesti ženske antirantne organizacije Code Pink. 

Dan nezavisnosti ili obeležavanje Cetvrtog jula, državni je praznik koji slavi donošenje Americke deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776. godine, kojom je proglašena nezavisnost od Velike Britanije. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija