• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

15.07.2019

10:55

PROPALA IM MISIJA NA MESEC! Indija otkazala lansiranje u zadnji čas!

Vesti

PROPALA IM MISIJA NA MESEC! Indija otkazala lansiranje u zadnji čas!

Podeli vest

Dugoočekivana indijska misija na Mesec odložena je jutros, nedugo pre lansiranja, zbog tehničkog problema, objavila je Indijska svemirska agencija (ISRO)

Samo 56 minuta pre lansiranja uočen je tehnički problem na sistemu za lansiranje, prenose agencije.

Kao mera opreza, lansiranje "Čandrajana 2" je odloženo, objavio je ISRO na Tviteru. Novi datum lansiranja biće objavljen kasnije.

Misija će, ako bude uspešna, ojačati indijske aspiracije da se približi vodećim svetskim nacijama u svemirskim istraživanjima i na komercijalnom tržištu svemirskih letova.

(VIDEO) BITKA NA NEBU IZMEĐU INDIJE I PAKISTANA: U obračunu učestvovala 32 aviona, oboren MiG 21, INDIJSKI SUHOJI SRUŠILI F-16, PAKISTAN DEMANTUJE!

Indija bi, uspešnim završetkom misije, postala tek četvrta zemlja nakon SAD-a, Rusije i Kine koja je uspela da izvede "meko", odnosno kontrolisano sletanje na Mesec i da stavi rover na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

Reč je o trećem pokušaju sletanja na Mesec ove godine, nakon uspešne misije kineske letelice Čang'e-4, i neuspešne izraelske sonde Berešit koja se razbila na Mesečevoj površini.

Indijska letelica Čandrajan 2 ili Mesečeva kočija 2, trebalo je da bude lansirana s tropskog ostrva savezne države Andhra Pradesh nakon decenija dugog razvoja.

Foto: Tanjug/AP

Indija je potrošila oko 150 miliona dolara kako bi razvila Čandrajan 2 i osposobila ga za let dug 384.400 kilometara iz svemirskog centra Satish Dhavan na Mesečev južni pol, gde je trebao da sleti 6. septembra.

SAD je na 15 misija Apola, uključujući šest koje su sletele na Mesec, potrošio oko 100 milijardi dolara u današnjoj vrednosti novca, a kineska sonda Čang'e-4 sletela je na Mesec u martu, što je stajalo oko 8,4 milijarde dolara.

Rusija, prva zemlja koja je organizovala uspešno sletanje na Mesec bez čoveka 1966, potrošila je, preračunato u današnje vrednosti, preko 20 milijardi dolara na misije 1960-ih i 1970-ih.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija