• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.07.2019

21:51

TRAMP ŠOKIRA NESMOTRENIM IZJAVAMA: Avganistan bih sravnio sa zemljom, ali ne želim DA UBIJEM 10 MILIONA LJUDI?!

Vesti

TRAMP ŠOKIRA NESMOTRENIM IZJAVAMA: Avganistan bih sravnio sa zemljom, ali ne želim DA UBIJEM 10 MILIONA LJUDI?!

Podeli vest

Predsednik SAD se pohvalio da za deset dana može da okonča rat u bliskoistočnoj zemlji, koji traje 19 godina, tako što će je potpuno uništiti, ali je istakao da to ne želi da uradi jer bi bilo mnogo žrtava

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da bi mogao da sravni Avganistan sa zemljom i tako za deset dana okonča rat koji traje već 19 godina. Međutim, šef Bele kuće, kako sam kaže, to neće uraditi jer bi u tom slučaju morao da ubije 10 miliona ljudi.

Nehumano rešenje

Tramp se u ponedeljak u razgovoru sa predsednikom Pakistana Imranom Kanom, koji je posetio Belu kuću, pohvalio da ima rešenje za Avganistan, ali da ono nije humano.

- Mogao bih da dobijem taj rat za deset dana. Avganistan bi bio zbrisan sa lica zemlje bukvalno za deset dana. Ali ne želim da idem tim putem. Ne želim da ubijem 10 miliona ljudi - rekao je Tramp.
On je naglasio da ipak želi da se sukob u Avganistanu okonča mirno, s obzirom na stravične posledice koje bi nastale ako bi Amerika svom snagom udarila na tu bliskoistočnu zemlju.
- Vojska SAD je tamo već 19 godina. Ponašali smo se uglavnom kao policajci, a ne kao vojnici. Radim već neko vreme na povlačenju naših trupa iz Avganistana
- rekao je lider SAD.

Uprkos tome, njegova izjava izazvala je oštre reakcije u Kabulu. Predsednik Avganistana Ašraf Gani poručio je Trampu da ni ne pomišlja da sravni sa zemljom njegovu državu.
- Naša nacija nikad neće dozvoliti nijednoj stranoj sili da odlučuje o sudbini Avganistana bez dogovora sa rukovodstvom naše države. Naša zemlja će ostati dostojanstvena i ponosna u globalnoj političkoj areni - rekao je Gani.

On je zatražio hitno pojašnjenje stavova koje je Tramp izneo.
- Preko svih diplomatskih kanala tražili smo od Bele kuće da odmah pojasni izjavu predsednika Trampa da bi Avganistan mogao da zbriše sa lica zemlje za deset dana. Takve pretnje su nedopustive, uprkos tome što imamo u vidu da SAD već neko vreme rade na održavanju mira u Avganistanu - kazao je Gani, naglasivši da je rat mnogo koštao sve umešane strane.

Skupo ih koštalo

Inače, SAD su započele vojnu operaciju u Avganistanu u oktobru 2001, u znak osvete za terorističke napade na Ameriku 11. septembra 2001. Sukob je pokrenut s ciljem svrgavanja talibanskog režima i hvatanja vođe Al Kaide Osame bin Ladena. Dosad je u ratu poginulo više od 40.000 civila i oko 2.300 američkih vojnika. Prema nekim procenama, sukob u Avganistanu je dosad koštao Vašington najmanje bilion (1.000 milijardi) dolara.

(VIDEO) IRAN OBJAVIO SNIMAK - AMERI LAŽU, DRON NIJE OBOREN: Pukla bruka, SAD ovakvu šamarčinu odavno nije dobila!

Kan mirovni posrednik

Predsednik Pakistana Imran Kan obećao je Trampu da će pregovarati sa talibanima kako bi rat u Avganistanu konačno prestao.
- Pakistan je voljan da radi na okončanju rata. Nadamo se da će avganistanska vlada pristati na direktne pregovore sa talibanima - rekao je Kan.
Amerika, inače, želi da Pakistan privoli talibane da pristanu na prekid vatre.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mihovil Pavlek Miškina

pre 4 godine

https://www.youtube.com/watch?v=r4zFrBicKYc Opet su jutros procvali u žitu makovi sneni, sve su nam njive ovili cvjetovi njihovi crveni! "Znaš li majko, majčice, kakvi su ono cvjetovi", što rastu po našim njivama takovi divni, crveni? Gorki su, sinko, plodovi, čemer je ono procvao. Umjesto zlatne pšenice korov je tamo niknuo! Seljak polje stvarao, hajduk svijetom harao: Oteo kmetu zemljicu, zgazio njegovu pravicu! Baruni, grofi, vladali, španovi pravdu krojili, rabotat kmeta gonili, krvcu mu poljem sijali! Mnogo je kapi kanulo, njegove krvi i znoja, ljeta ga duga mučila ljetine teške bez broja! Prokleo seljak zemljicu vražjih gospodara, niknuli crven-cvjetovi umjesto božjeg dara! Krvlju su kmetskom sijani, kletvama, bunom miješani suzama, znojem pojeni zato su tako crveni...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija