• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

27.07.2019

12:40

KINEZI NE DOLAZE, ONI SU VEĆ DOŠLI! Pretekli Amere tamo gde su MISLILI DA SU NAJJAČI!

Vesti

KINEZI NE DOLAZE, ONI SU VEĆ DOŠLI! Pretekli Amere tamo gde su MISLILI DA SU NAJJAČI!

Podeli vest

Kina je prvi put pretekla Sjedinjene Američke Države prema broju kompanija zastupljenih na listi "Global 500"

Ovu informaciju je objavio američki magazin "Forčun".

Naime, od debija "Forčunove" liste "Global 500" 1990. godine, na njoj su isključivo dominirale američke kompanije.

Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi.

Veteran na rang-listi, američki trgovinski lanac "Volmart", osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.

Iza američkog maloprodajnog giganta je najveća kineska državna naftna i gasna kompanija "Sinopek", čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspeo da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između zvaničnog Vašingtona i Pekinga.

Foto: Infomedijabalkan

Anglo-holandska kompanija "Rojal Dač šel", koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mestu našle dve kineske državne kompanije, "Čajna nešenel petroleum" i "Stejt grid", sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.

DRAGAŠ U EMISIJI PRAVAC NA PINK 3: Kina, a ne Amerika, je najveći dobitnik od globalizacije. Možda je apsurdno, ali je istinito!

Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top-500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto, koliko pripada američkim kompanijama.

Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet odsto više nego godinu dana ranije i iznosi više od trećine svetskog BDP-a.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija