• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

31.07.2019

22:06 >> 22:12

(VIDEO) BRUTALNA PORUKA RUSIJE AMERIMA I NATO: NA IRAN MOŽETE SAMO PREKO NAŠIH BRODOVA: Putinov šah-mat u Persijskom zalivu, SAD U NEVERICI ŠTA SU UPRAVO ČULI!

Vesti

(VIDEO) BRUTALNA PORUKA RUSIJE AMERIMA I NATO: NA IRAN MOŽETE SAMO PREKO NAŠIH BRODOVA: Putinov šah-mat u Persijskom zalivu, SAD U NEVERICI ŠTA SU UPRAVO ČULI!

Podeli vest

Zajedničke vojne vežbe, koje bi Iran i Rusija trebalo do kraja godine da izvedu u Indijskom okeanu i u Persijskom zalivu, šalju važnu poruku da Iran ima snažnog saveznika, ali i da su obe zemlje spremne da zajednički izvode borbene zadatke u tim vodama, smatraju stručnjaci

U jeku zaoštravanja odnosa Teherana i Vašingtona, komandant iranske Ratne mornarice Husein Hanzadi najavio je da Iran sa Rusijom namerava da izvede zajedničke vojne vežbe ratnih mornarica u Indijskom okeanu, ali i u području Persijskog zaliva. Kako je rekao - nada se da će vojne vežbe biti održane do kraja godine.

Hanzadi, koji je prisustvovao paradi ruske Ratne mornarice 28. jula u Sankt Peterburgu, nije isključio mogućnost da bi manevri mogli biti održani i u Ormuskom moreuzu. On je takođe rekao i da su Rusija i Iran potpisali memorandum o razumevanju sa ciljem širenja bilateralnih veza u sferi odbrane. Vojni ekspert Vasilij Dandikin ocenjuje da najava zajedničkih rusko-iranskih vežbi šalje važnu poruku.

Kako objašnjava Dandikin - događaji u Siriji su pokazali da je saveznik Rusije u bliskoistočnom regionu upravo Iran, a u izvesnoj meri i Turska. Prema njegovim rečima - Rusija sa tim zemljama ima dosta dobru saradnju, pre svega vojno-tehničku.

Međutim, kada je reč o Iranu, objašnjava Dandikin, isti ti događaji pokazali su da ta zemlja u suštini nema drugog saveznika osim Rusije, te se u tom svetlu i treba tumačiti nedavna poseta komandanta iranske Ratne mornarice Sankt Peterburgu, što stavlja do znanja SAD i NATO-u - da sa Iranom nije moguće rešiti spor putem sile.

- Zato i verujem da će u najskorije vreme ruski brodovi krenuti tamo, jer to nije daleko - u Sredozemlju je u ovom trenutku bazirana stalna grupacija ruskih brodova. Manevri će verovatno biti posvećeni operacijama spasavanja na vodi, ili borbi protiv terorista, ali ipak - prisustvo ruske flote šalje veliku moralnu podršku Iranu u nimalo jednostavnim vremenima - ističe Dandikin.

Dandikin ukazuje i na to da će Rusija ovim vežbama poručiti da raspolaže ozbiljnom flotom koja ne deluje samo u priobalnim vodama, već je u stanju da izađe i u druga mora i okeane kako bi rešavala svoje zadatke, što i priliči jednoj snažnoj pomorskoj državi.

Oleg Glazunov iz udruženja vojnih politikologa sa ruskog ekonomskog univerziteta „Plehanov" skreće pažnju na usijanu situaciju u Persijskom zalivu, te smatra da će Rusija ovim vojnim vežbama pružiti snažnu psihološku podršku Iranu i poručiti mu - da u Rusiji ima pouzdanog saveznika.

- To nisu planirane vežbe, one su povezane sa situacijom u moreuzu, sa situacijom koja se konstantno zaoštrava. Presreću se iranski tankeri, vrše se pretresi, a Iran to isto radi sa drugim tankerima, koji voze naftu u zemlje Evropske unije. Situacija je krajnje ozbiljna, može se čak reći - predratna. Upravo je iz tog razloga Iranu i potrebna podrška pouzdanog saveznika - konstatuje on.

Glazunov navodi i da se Iran trenutno nalazi u okruženju mnogobrojnih neprijateljski nastrojenih arapskih zemalja, koje podržavaju sankcije SAD prema ovoj Islamskoj republici, te da, bez pouzdanih saveznika, Teheran neće moći da se odupre pritisku SAD.

- Rusija je trenutno jedina zemlja koja može da pruži Iranu pomoć. Jedina druga sila koja bi bila u stanju da to učini je Kina, međutim Kina na to skoro sigurno ne bi pristala, jer ne želi da do kraja rasturi ionako napete odnose sa SAD - zaključuje Glazunov.

Podsetimo - odnosi između Irana i nekih država Zapada su sve gori. Zaplena britanskog tankera "Stena impero" od strane Iranske revolucionarne garde poslednji je u nizu incidenata, otkako su SAD u aprilu pooštrile sankcije prema Iranu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dzoni123

pre 4 godine

Bice isto kao i za Siriju i kad bude Putin na mesto u misiju rupu

zoran miljkovic

pre 4 godine

КАКО ЈЕ ОНДА ИЗРАЕЛ СМЕО ДА НЕПАДНЕ ИРАНЦЕ У ИРАКУ, ВАЗДУШНИМ ПУТЕМ ПРЕ НЕКИ ДАН, ОВО ЈЕ ПРИЧА ЗА МАЛОУМНЕ и ШЕШЕЉ ЈЕ ПРЕТИО БОМБАРДОВАЊЕМ ЕВРОПСКИХ ПРЕСТОНИЦА. МОЋНИ НЕ ПРЕТЕ ОНИ ТО РЕАЛИЗУЈУ,НАЖАЛОСТ.

DEDA RAKA

pre 4 godine

Kauboji pod hitno da nauče čitanje "izmedju redova" - to mnogo pomaže !

Mi Srbi smo turci naucno dokaz

pre 4 godine

Ma pusti BRE Ruse sta mi imamo sa njima Rusija brine o Rusima a ne o SRBIMA. Sta rade Turci naša genetska braca?

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija