• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

08.08.2019

08:07

50 GODINA OD ZLOČINA KOJI JE PROMENIO AMERIKU! Menson i njegova sekta dve noći terorisali Los Anđeles: UBILI 9 LJUDI, MEĐU NJIMA I TRUDNU GLUMICU!

Vesti

50 GODINA OD ZLOČINA KOJI JE PROMENIO AMERIKU! Menson i njegova sekta dve noći terorisali Los Anđeles: UBILI 9 LJUDI, MEĐU NJIMA I TRUDNU GLUMICU!

Podeli vest

Pre 50 godina Čarls Menson, najozloglašeniji masovni ubica i vođa kulta Porodica, poslao je grupu mladih nezadovoljnih sledbenika u krvavi pohod. Oni su dve noći terorisali Los Anđeles, ubivši pritom devet osoba


Užasni zločini počeli su 8. avgusta 1969. godine, kada su članovi takozvane Menson Porodice upali u dom glumice Šeron Tejt, supruge Romana Polanskog u Holivud hilsu.

Foto: Tanjug/AP

Glumica je bila u 9. mesecu trudnoće

Tejt se vratila u SAD iz Evrope nekoliko dana ranije, dok je njen suprug ostao u Londonu, gde je snimao film. Te večeri je priredila zabavu za prijatelje, a njena kuća izabrana je nasumično.

Po naređenju Mensona, članovi sekte izboli su, pretukli i ubili mladu glumicu, koja je trebalo da se porodi za desetak dana i troje njenih prijatelja.

Foto: Tanjug/AP

Žrtve koje su nastradale prve noći, 8. avgusta

Manson Murders 50th AnniversaryŽrtve koje su nastradale prve noći, 8. avgusta Foto: Tanjug/AP
Krvavi pir izveli su Čarls Teks Vatson, Pat Krenvinkl, Suzan Atkins i Linda Kasabijan. Vatson ih prvo vezao, a potom su ih izboli nožem. U obdukcionom nalazu piše da su na četiri žrtve izbrojana 102 uboda nožem, od čega 16 na telu trudne Šeron Tejt. Glumicu je nasmrt izbola Suzan Atkins.

Foto: Tanjug/AP

Čarslove sledbenice, s leva na desno: Krenvinkl, Atkins i Van Houten

Dok su prilazili kući, ubili su tinejdžera Stivena Parenta, koji se slučajno tu zatekao.

Sledeće večeri, 9. avgusta, Menson je naredio novi masakr, pa je grupu odveo do kuće Lenoa i Rosmari LaBianka, dobrostojeće vlasnike lanca piljarnica. Ovoga puta i sam je delimično učestvovao u njemu. Upao je u kuću, vezao bračni par, a potom otišao naređujući svojim sledbenicima da završe posao.

Foto: Tanjug/AP

Bračni par LaBianka

Sva ubistva povezivala je reč "pig" (svinja) ispisana krvlju žrtava na ulaznim vratima kuće Šeron Tejt, kao i na zidovima u kući drugih žrtava.

Menson i njegovi sledbenici ubili su još dvojicu, muzičara Garija Hinmana i holivudskog kaskadera Donalda "Šorti" Šia, u odvojenim, nepovezanim napadima.

Vođi "Porodice" i njegovim sledbenicima pripisuje se više od 30 brutalnih ubistava.

ČARLS MENSON

Menson je bio sitni zločinac koji je bio u zatvoru i van njega još od detinjstva, kada se u šezdesetim godinama predstavio kao guru-filozof. Ciljao je odbegle tinejdžere i druge izgubljene duše, naročito atraktivne mlade žene koje je koristio i pozajmljivao drugima za seks.

Foto: Tanjug/AP

Čarls Menson

Osnovao je sektu "Porodica", koju su činili mladići i devojke u dvadesetim godinama, svi zainteresovani za psihodelične droge. Menson je manipulisao tim ljudima tako da je uspeo da ih odvoji od porodica i izoluje na jednom ranču u južnoj Kaliforniji. Na kraju, uspeo je da ih natera da ubijaju po njegovom naređenju.

Slao ih je da kasape bogat i poznat kraj Los Anđelesa, u pokušaju, kako su tužioci rekli, da pokrene rasni rat. Ovu ideju je dobio iz pogrešnog shvatanja pesme Bitlsa "Helter skelter", termina kojim je opisao nadolazeći apokaliptični rasni rat.

Verovao je da će ubistva koja je počinio ubrzati taj rat. Otkako je postao poznata osoba, oko njega je izrasla popularna kultura u kojoj je on na kraju postao simbol ludila, nasilja i straha. Nakon što je Menson optužen za ubistva za koja je kasnije osuđen, pesme koje je on napisao ili izvodio su puštene u prodaju. Razni muzičari su obradili neke od njegovih pesama.

Foto: Tanjug/AP

Na ranču Menson često su organizovane orgije u kojima je bilo i mnogo droge (najviše LSD), a Menson je svojim sledbenicima propovedao da je on i Isus i đavo, u jednoj osobi. To je očigledno imalo uticaja na njih, jer sledbenici su Mensona poštovali "kao Boga".

Menson je prvobitno bio osuđen na smrt, ali je njegova kazna preinačena na doživotni zatvor sa mogućnošću puštanja nakon što je Kalifornija stavila van zakona smrtnu kaznu 1972. Svoju doživotnu kaznu je odslužio u Državnom zatvoru Kalifornije u Korkoranu i umro je 2017. od srčanog zastoja uzrokovanog problemima s disanjem i raka debelog creva, sa 83 godine.

Foto: Tanjug/AP

Okrutni ubica nikada se nije pokajao zbog svojih zločina.

SUZAN ATKINS

Atkins, osuđena zbog ubistava Tejt, LaBianke i Hinmana, bila je tinejdžerka koja je radila kao plesačica u toplesu u baru u San Franciscu kada se upoznala s Mensonom 1967. godine.

Ubistva glumice i LaBianke bila su nerešena mesecima, sve dok se Atkins u zatvoru nije pohvalila cimeru da je umešana u njih.

Foto: Tanjug/AP

Na suđenju je svedočila kako je bila pod uticajem kiseline i da ne zna koliko je puta izbola Tejt dok je mlada glumica molila da joj poštedi život.

Umrla je od raka u zatvoru 2009. godine u 61. godini života.

Foto: Tanjug/AP

Članice sekte, s leva na desno: Atkins, Krenvinkl i Van Houten

LESLI VAN HOUTEN

Bivša navijačica iz srednje škole krenula je stranputicom sa 14 godina nakon razvoda roditelja. Okrenula se drogama i ostala je u drugom stanju, ali je navodno majka naterala da abortira i fetus sahrani u dvorištu kuće.

Mensona je upoznala na starom filmskom ranču na periferiji Los Anđelesa, gde je osnovao svoju takozvanu "Porodicu" pratilaca. Nije učestvovala u ubistvu glumice, ali je pratila Mensona i ostale sledeće noći prilikom drugog krvavog pira.

Foto: Tanjug/AP

Držala je jastuk preko lica Rosmari LaBianke, dok su je drugi ubadali desetak puta. Nakon što joj je Mensonov pratilac Čarls Teks Vatson rekao da "uradi nešto", podigla je nož i izzbola je ženu više od 10 puta.

Van Houten (69) je tokom boravka u zatvoru stekla diplomu i završila master za savetovanje i vodi nekoliko zatvorskih programa za pomoć u rehabilitaciji zatvorenika.

Tri puta je bila preporučena za uslovni otpust, ali je guverner to svaki put blokirao.

ČARLS TEKS VATSON

Vatson je napustio koledž u Teksasa i u Kaliforniju je stigao 1967. godine, tražeći "zadovoljstvo putem droge, seksa i rokenrola".

Sa Mensonom se upoznao u kući bubnjara Bič Bojsa Denisa Vilsona, nakon što je pokupio Vilsona koji je stopirao i odvezao ga kući.

Foto: Tanjug/AP

Vatson (73) je poveo ubice do imanja Tejt, upucao je Parenta i učestvovao je u ubistvima te noći i sledeće u kući LaBianka.

U zatvoru je ponovo rođeni hrišćanin, napisao je nekoliko knjiga u zatvoru. Tvrdi da se promenio i da više nije opasnost ni za koga, ali i dalje je iza rešetaka.

BRUS DEJVIS

Dejvis je osuđen je za učešće u ubistvima Hinmana i Šia, ali nije bio umešan u ubistva glumice i para LaBianka. Na saslušanju za uslovnu slobodu 2014. godine rekao je kako je nožem napao Šia i držao na nišanu Hinmana, dok je Menson mačem sekao njegovo lice.

Foto: Tanjug/AP

- Želeo sam da budem Čarlsov omiljeni momak - priznao je.

PATRISIJA KRENVINKL

Krenvinkl je bila devetnaestogodišnja sekretarica kada je upoznala Mensona na žurki. Tri dana kasnije ostavile je sve kako bi otišla sa njim, verujući da su u romantičnoj vezi.

Nakon što ju je zlostavljao i prodavao za seks, rekla je da je dva puta pokušala da ga napusti, ali da su je sledbenici vraćali nazad, držali je pod nadzorom i drogiranu.

Foto: Tanjug/AP

Na saslušanju za uslovno oslobađanje 2016. godine, ona je svedočila da je nekoliko puta ubodla Folgera, a zatim naredne noći ubola u trbuh LaBianka i njegovom krvlju napisala Helter Skelter, Uspon i smrt svinjama.

Krenvinkl (71) i dalje je u zatvoru.

STIV GROGAN

Grogan je osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu kaskadera Donalda "Šorti" Šia. 1977. godine rekao je gde je zakopano njegovo telo.

Pušten je na uslovnu slobodu 1985. i živi u Severnoj Kaliforniji.

Foto: Tanjug/AP

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
meri

pre 4 godine

sta drzava moze a i mora da uradi povodom sekti

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija