• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.08.2019

22:09

KIM SE RUGA ZAPADU! Režim u Pjongjangu ne ferma sankcije UN!

Vesti

KIM SE RUGA ZAPADU! Režim u Pjongjangu ne ferma sankcije UN!

Podeli vest

Severnokorejski lider se nasmejao u lice zapadnim silama otvaranjem robne kuće sa luksuznim brendovima poput "Roleksa" i "Šanela", čiji je izvoz u tu komunističku zemlju zabranjen, kažu eksperti

Severnokorejski lider Kim Džong Un narugao se Zapadu otvaranjem robne kuće sa poznatim brendovima, među kojima su i luksuzne marke poput "Roleksa" i "Šanela", ocena je stručnjaka. Oni navode da je Kim prekršio sankcije UN i uvezao luksuznu zapadnu robu nelegalnim kanalima, a onda se time pohvalio, dozvolivši da fotografije iz robne kuće budu objavljene u javnosti.

Ima svega

Prodajni objekat "Daesong" otvoren je u Pjongjangu prošlog meseca. Državnim medijima je bilo dozvoljeno da prisustvuju, pa su fotografije robne kuće nedavno obišle svet. Kako se na slikama vidi, u objektu se osim severnokrejskih marki nalaze i svetski poznati brendovi poput "Najkija", "Adidasa", "File" i "Simensa". Takođe, tamo se našla i luksuzna roba zapadnih proizvođača, kao što su "Šanel", "Dior", "Lankom", "Roleks", "Tiso", "Omega" i "Monblan".

Foto: Informer DN

Izvoz te luksuzne robe u Severnu Koreju zabranjen je još 2006. rezolucijom UN 1718, koja je imala za cilj da izvrši pritisak na Kimove najbliže saradnike. Stručnjaci za Severnu Koreju tvrde da Kim daje skupe poklone najvišim zvaničnicima i da na taj način kupuje njihovu lojalnost, te je Zapad zabranio izvoz luksuzne robe u komunističku zemlju.

Međutim, svih ovih godina sumnjalo se da Pjongjang različitim kanalima uspeva da dobavi zapadne proizvode, uključujući i one luksuzne. Slike nove robne kuće Zapadu su poslužile kao dokaz za to, budući da su predstavnici robnih marki koje su se našle u tom objektu naveli da ne posluju sa Severnom Korejom.

Frižider od 4.000 dolara?!

Cene u novoj robnoj kući su prilično visoke za standard Severne Koreje, čiji građani žive veoma skromno. Ipak, prema svedočenju stranaca koji su posetili prodajni objekat u Pjongjangu, tamo je stalno gužva.

- Redovi su dugački u supermarketu, ali i u odeljku sa tehnikom. Neki frižideri tamo koštaju čak 4.000 dolara. To je nedostižno za prosečnog građanina Severne Koreje - naveli su stranci, posetioci robne kuće.

 

- Ne prodajemo proizvode Severnoj Koreji - kratko su rekli predstavnici "Monblana".

Slično su saopštili i iz švajcarskog "Svoča", koji je vlasnik "Tisoa" i "Omege".

Foto: Informer DN

- Neko treći je verovatno kupio našu robu u inostranstvu i uneo je u Severnu Koreju. Nemamo ništa s tim. Treba imati u vidu i to da se na godišnjem nivou na tržištu pojavi više lažnih švajcarskih satova od originalnih - naveli su iz "Svoča".

Stručnjaci u šoku

Ni međunarodni stručnjaci nisu sigurni na koji je način Kim nabavio toliko zapadnih proizvoda da je mogao da otvori robnu kuću. Bivši član panela eksperata UN za uvođenje sankcija Severnoj Koreji Vilijam Njukomb naveo je da međunarodna zajednica odavno sumnja da Pjongjang tajnim kanalima dolazi do luksuzne robe, ali ističe da se Kim novootvorenom robnom kućom narugao Zapadu.

- Prema fotografijama koje smo videli, ogromna količina luksuzne robe ulazi u Severnu Koreju. Kim Džong Un je uvek imao nekoliko stranih firmi koje su mu pomagale u krijumčarenju proizvoda iz inostranstva, ali nismo znali da je to u ovoj meri - kazao je Njukomb.

Foto: Informer DN

Pojedini eksperti misle da je sva roba koja se vidi na fotografijama iz Severne Koreje falsifikovana.

- Nemoguće je nabaviti toliko robe uz jake međunarodne sankcije. Nije isključeno da to nisu originali. Kina, koja je tradicionalni saveznik Severne Koreje, ima iskustva u kopiranju svetskih brendova - objasnili su stručnjaci.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija