• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

16.08.2019

10:33

(VIDEO/FOTO) OVI RUSKI PILOTI SU ČUDO! SPASILI 233 ŽIVOTA, A  POČELI SU DA LETE "JUČE"! Kremlj će odlikovati heroje zahvaljujući čijoj reakciji je IZBEGNUTA STRAŠNA TRAGEDIJA

Vesti

(VIDEO/FOTO) OVI RUSKI PILOTI SU ČUDO! SPASILI 233 ŽIVOTA, A POČELI SU DA LETE "JUČE"! Kremlj će odlikovati heroje zahvaljujući čijoj reakciji je IZBEGNUTA STRAŠNA TRAGEDIJA

Podeli vest

Nakon što je jato ptica zaustavilo motore aviona sa 233 putnika i članova posade, ruski pilot Damir Jusupov i kopilot Georgi Murzin morali su brzo da reaguju, jer su sekunde odlučivale o životima svih "Erbasu" 321 ruske kompanije Ural erlajns

Avion je tek poleteo sa aerodroma Žukovski kod Moskve, a jato ptica zaustavilo je oba njegova motora. Piloti u kokpitu odlučili su da prinudno slete "na stomak" u polje kukuruza, daleko od kuća i na taj su način spasili sve u avionu.

Damir Jusupov, 41-godišnji pilot rođen u Sibiru, nije tipičan pilot. Jusupov je u svojoj karijeri pilota odradio tek tri hiljade sati leta. To je dvostruko manje sati nego je što potrebno za zapovedno mesto u kokpitu, ali to se nije pokazalo presudnim u krizi. Kao ni to što se tek nakon završenog školovanja u pravnoj struci odlučio za prekvalifikaciju i pilotsku školu završio sa odličnim uspehom. Njegove kolege opisuju ga kao smirenog, skromnog i profesionalnog.

Foto: printscreen

- Bilo je i drugih opcija i dobro je što ih nismo iskoristili. Da smo se pokušali da se vratimo, ne znam šta bi se dogodilo- prokomentisao je prisilno sletanje u polje kukuruza Jusupov na konferenciji za novinare.

 

 

Novinarima je kazao da je prvo hteo da zaokrene avion, ali kad je video da se i drugi motor pokvario - znao je da je udarac u zemlju "neizbežan". Posada je donela odluku o sletanju "na stomak", bez spuštanja točkova jer je postojala opasnost da se avion prevrne i posledice su mogle biti mnogo gore.

- Pokušao sam meko da prizemljim avion, tako da je sletanje prošlo s minimalnom brzinom. Ne osećam se kao heroj, jer sam učinio ono što je bilo potrebno da bih spasao avion, putnike i posadu- kazao je je Jusupov.

Foto: printscreen

Georgi Murzin, 23-godišnji kopilot dobio je licencu za pilota pre samo dve godine. Diplomirao je na Državnom univerzitetu civilnog vazduhoplovstva u Sankt Peterburgu 2017.

Mladi pilot skupio je samo 600 sati leta u trenutku kad se našao u situaciji u kojoj niko ne želi da se nađe, piše Raša tudej.

 

 

Sletanje Erbasa 321 Ural erlajnsa pohvalili su mediji, ali i stručnjaci.

- Piloti su se sjajno snašli, jer su bili prilično nisko kada se dogodio udar ptica, a snage u motorima gotovo da nisu ni imali. Rusija ima istoriju odličnih pilota, to je zanimanje na koje su Rusi ponosni- kazao je David Laermont, urednik magazina FliajtGlobal.

(FOTO) DRAMA U MOSKVI! Putnički avion se zapalio, pa PRINUDNO SLETEO u polje pored piste, IMA POVREĐENIH!

Kremlj je najavio da će odlikovati "pilote - heroje".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jole

pre 4 godine

Dace im medalje,mozes misliti, ma dajte im pare kakve medalje i ordenje.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija