• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.rs

24.08.2019

12:38

(VIDEO) TRAMP NE OSTAVLJA GRENLAND NA MIRU! Sada otvara i Konzulat!

Vesti

(VIDEO) TRAMP NE OSTAVLJA GRENLAND NA MIRU! Sada otvara i Konzulat!

Podeli vest

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da otvori američki konzulat na Grenlandu, a usred sve većeg strateškog i ekonomskog interesovanja za tu dansku teritoriju

U pismu koje je Stejt department uputio Kongresu, osnivanje Konzulata u Nuuku deo je plana američke spoljne politike da poveća prisustvo na Arktiku, prenosi AP.

- SAD imaju strateški interes za unapređenje političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa širom arktičkog regiona - navodi se u pismu upućenom Odboru Kongresa za spoljne poslove.

Foto: Printscreen You Tube

Kako se navodi, stalno diplomatsko prisustvo omogućilo bi SAD da zaštiti osnovne kapitalne jedinice na Grenlandu i istovremeno razvije dublje odnose sa grenlandskim zvaničnicima i društvom.

JA TEBI PORTORIKO, TI MENI GRENLAND! Ovu ingenioznu ideju Tramp ima već godinu dana

U pismu se navodi da će Konzulat biti - ključna komponenta napora SAD za povećanje američkog prisustva na Arktiku i da će poslužiti kao efikasna platforma za unapređenje američkih interesa na Grenlandu -

Tramp je prošle nedelje izazvao diplomatski spor sa Danskom, nakon što je predložio da SAD kupe Grenland, što su danske vlasti odbile.

SAD su otvorile Konzulat na Grenlandu 1940. godine nakon nacističke okupacije Danske, a koji je zatvoren 1953. godine.

Stejt department je naveo da je već odredio službenika za poslove u Konzulatu iz Ambasade SAD u Kopenhagenu, a sada planira da zaposli lokalno osoblje na Grenlandu do jeseni, ili ubrzo nakon toga.

Očekuje se da će u Konzulatu do 2020. godine biti sedmoro zaposlenih.

 

 

BONUS VIDEO, POGLEDAJTE: 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Jaka stvar, otvara konzulat! Pa imaju vojni aerodrom i dve poveće kasarne, već više od 50 godina na Grenlandu. Ukupno, američka vojska na Grenlandu broji oko 12 000 vojnika i vojnih civila... na ukupno stanovništvo od 56 hiljada.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija