• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

21.09.2019

22:49 >> 22:51

BRITANCI ASANŽA DRŽE U ZATVORU U USLOVIMA GORIM NEGO ZA TERORISTE! Iako je odslužio kaznu, London neće da ga pusti "da ne bi pobegao"!

Vesti

BRITANCI ASANŽA DRŽE U ZATVORU U USLOVIMA GORIM NEGO ZA TERORISTE! Iako je odslužio kaznu, London neće da ga pusti "da ne bi pobegao"!

Podeli vest

Zatvorski uslovi u kojima britanske vlasti drže osnivača Vikiliksa Juliana Asanža gori su nego za teroriste, rekla je glavni i odgovorni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson.

- Britanske vlasti drže Asanža u uslovima gorim nego za teroriste i ne daju mu da pripremi svoju odbranu i slučaj protiv izručenja SAD - rekao je Hrafnson.

Kaže da je Asanžu uskraćeno je pravo na korespondenciju, da ima pravo samo na dve posete mesečno i u teškoj je izolaciji.

Aanž je u zatvoru u Britaniji nakon hapšenja u aprilu zbog kršenja uslova kaucije. Osuđen je na 50 sedmica zatvora.

Iako je trebalo da bude oslobođen 22. septembra, ostaće u zatvoru zbog čvrstog uverenja sudije da će "pobeći ako ga puste".

Hrafnson je rekla da ova odluka pokazuje "pristrasno tretiranje" Asanža u okviru britanskog pravosudnog sistema.

Asanž, koji je u zatvorskoj bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja, sada će čekati ročište u februaru u vezi sa izručenjem SAD, gdje se suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući razotkrivanje nacionalnih tajni.

Osnivač Vikiliksa je 2010. godine objavio niz američkih tajnih poruka i depeša koje mu je obezbedio bivši američki obaveštajni analitičar Čelzi Mening.

Vlada SAD pokrenula je krivičnu istragu protiv Vikiliksa i Asanža na osnovu nezakonitog pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata u vezi sa nacionalnom odbranom.

Asanže se krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je Švedska za njim raspisala međunarodnu poternicu zbog seksualnog napada.

U aprilu ove godine predat je britanskim vlastima, a švedsko tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj seksualnog napada.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija