• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RT/Informer.rs

26.09.2019

12:07

UMRO ŽAK ŠIRAK! Preminuo bivši predsednik Francuske!

Vesti

UMRO ŽAK ŠIRAK! Preminuo bivši predsednik Francuske!

Podeli vest

Bivši predsednik Francuske Žak Širak preminuo je u 86. godini, potvrdila je njegova porodica za francuske medije

Žak Rene Širak je bio predsednik Francuske u dva mandata. Prvi put 17. maj 1995 - 16. maj 2002. i drugi put 17. maj 2002 - 17. maj 2007. Pre toga bio je gradonačelnik Pariza. Njegov prethodnik na mestu predsednika Francuske bio je Fransoa Miteran, a nasledio ga je Nikola Sarkozi.

 

 

Širak je 15. decembra 2011. osuđen na uslovnu kaznu od dve godine zatvora zbog zloupotrebe državnih fondova i sukoba interesa u vreme dok je bio gradonacelnik Pariza.

BBC navodi da su poslednje godine njegove vladavine bile obeležene korupcijskim skandalima.

Jedna od najvažnijih političkih reformi koju je sproveo je skraćenje mandata predsednika Francuske sa sedam na pet godina.

Bio je jedan od svetskih državnika koji je zagovarao bombardovanje vojnih snaga Republike Srpske i bombardovanje Srbije, 1999. godine. Ipak, nezvanične informacije iz njegovog okruženja u to vreme govore da je navodno uticao da se tokom NATO bombardovanja SRJ ne raketiraju mostovi.

 

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Ode zlocinac. Neka vecno gori u uranijumskim vatrama pakla. Da hoce i klintoni njegovm stopama uskoro...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija