• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.10.2019

09:02

NIJEDNA SILA NE MOŽE POLJULJATI KINU! Grandiozna vojna parada u Pekingu (FOTO)

Vesti

NIJEDNA SILA NE MOŽE POLJULJATI KINU! Grandiozna vojna parada u Pekingu (FOTO)

Podeli vest

U Pekingu se vojnom paradom obeležava 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, u vreme kada se ta zemlja suočava sa brojnim izazovima među kojima su višemesečni antivladini protesti u Hong Kongu i ekonomski rat sa Sjedinjenim Državama.

Vojnu paradu u kojoj učestvuje više desetina hiljada vojnika pratio je predsednik Si Ðinping obučen je u sivu uniformu nalik onoj koju su nosili kineski rukovodioci u vreme nastanka Republike, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 



Predsednik Si je na Tjenanmenu, centralnom trgu u Pekingu, rekao je da će Kina slediti obostrano korisnu strategiju otvaranja.

On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svetu.

 

 


"Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju", rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gde je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.

Takođe, naveo je da Kina mora održati trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, kao i promovisati miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine".

 

 

Foto: Tanjug/AP

 



Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.
 

Foto: Tanjug/AP

 


Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

Foto: Tanjug/AP

 


Kako prenosi Rojters, biće organizovana i parada građana, studenata i etničkih manjina, koji će proslaviti kineska dostignuća.

Takođe, puštanje 70.000 golubova simbolizovaće mir, a uveče će u Pekingu biti organizovan spektakularni vatromet.

Agencije navode da se Kina na godišnjicu suočava sa sve većim izazovima, posebno u Hongkongu, gde se danas očekuju veliki protesti.

VUČIĆ ČESTITAO SIJU 70. GODIŠNJICU OSNIVANJA NR KINE: Kina je pokazala svetu kako se upornošću, radom i posvećenošću rukovodstva i naroda od nerazvijene zemlje izgrađuje ekonomska sila!

Tamošnja policija već je upozorila je na moguće "ozbiljno nasilje".

Hong Kong je od jutros blokiran barikadama u centru grada, prodavnice su zatvorene, a na ulicama se okuplja veliki broj demonstranata.

Liderka Jongkona Keri Lam boravi u Pekingu na proslavi jubileja.

Drugi izazov je Tajvan, koji je Kina smatra svojom teritorijom, a koji se priprema za predsedničke izbore u januaru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan klisar

pre 4 godine

Kina stvarno i treba da preuzme ulogu vodeće sile u svetu u narednim dekadama! Samo tako možemo da budemo sigurni da neće biti bombardovanja i pljačkanja slabijih država i naroda!

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija