• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: In4s.net

02.10.2019

21:41

NAJBLIŽI PAPINI SARADNICI POD ISTRAGOM! Finansijske mahinacije u "VATIKANSKIM PODRUMIMA"!

Vesti

NAJBLIŽI PAPINI SARADNICI POD ISTRAGOM! Finansijske mahinacije u "VATIKANSKIM PODRUMIMA"!

Podeli vest

Pet visokih službenika Rimske kurije uklonjeni su sa dužnosti zbog skandala sa nezakonitim finansijskim operacijama, koji dobija zamah u Vatikanu, saopštio je italijanski nedeljnik "Espreso", pozivajući se na dokument šefa vatikanske žandarmerije Domenika Čianija, koji su objavili na svom sajtu

U dokumentu se navodi da se pet uticajnih službenika Državnog sekretarijata (Vlade) i vatikanske Službe za finansijske informacije nalazi na "crnoj listi" od 2. oktobra ove godine.

Foto: Printscreen You Tube

 

Sa službene dužnosti su suspendovani monsinjor Mauro Karlino, koji je pre određenog vremena bio na čelu jednog od glavnih odeljenja Državnog sekretarijata, kao i direktor vatikanske Službe za finansijske informacije Tomaso di Ruca.

PAPA FRANJA ŠOKIRAO: Ovo će biti bomba! Čast mi je što me Amerikanci napadaju!


Skandal je posebno dobio na značaju zbog činjenice da Služba za finansijske informacije, u skladu sa posebnim reskriptom pape Franje iz 2013. godine, kontroliše delatnost svih institucija Vatikana koje su direktno u vezi sa sprovođenjem finansijskih operacija. Drugim rečima - ta služba je vršila kontrolu nad svim sumnjivim slučajevima pranja novca.

Prema informacijama koje su procurele u medije izvan Vatikana, reč je o ozbiljnoj unutrašnjoj istrazi u vezi sa preprodajom skupih nekretnina u inostranstvu, a posebno u Londonu, kao i u vezi sa mahinacijama sa takozvanim "Grošem Svetog Petra" - donacijama katolika iz celog sveta, koje se prikupljaju za rimskog papu.


 
Pres-služba Vatikana je saopštila da je rukovodstvo pravosudnih organa odobrilo - oduzimanje dokumenata i elektronskih uređaja - u okviru istrage.

Saopšteno je i da je sa skandalom upoznat i papa Franja, koji je odlučio da se nastavi istraga, iako u skandal mogu biti upleteni i najuticajniji dostojanstvenici Rimske kurije.

Istaknuto je da u skandal može biti umešan i jedan od najbližih papinih saradnika Anđelo Beču, koji je prošle godine imenovan za kardinala i postavljen na čelo Kongregacije za kanonizaciju svetaca.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija