• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.10.2019

09:42

ZAPAD U STRAHU OD KINESKOG ORUŽJA! Tvrde da je parada bila DEMONSTRIRANJE SILE, Kinezi kažu: Nećemo napasti prvi

Vesti

ZAPAD U STRAHU OD KINESKOG ORUŽJA! Tvrde da je parada bila DEMONSTRIRANJE SILE, Kinezi kažu: Nećemo napasti prvi

Podeli vest

Zapadni mediji vojnu paradu u Pekingu ocenili kao pokazivanje mišića i demonstriranje sile Sija Đinpinga. Kinezi im poručili da se ne plaše jer su oni miroljubiva nacija i da, za razliku od Zapada, nikad neće napasti prvi

Zapadne sile su u strahu od kineskog oružja. One su prikazivanje najmodernijeg oružja na vojnoj paradi u Pekingu ocenile kao pokazivanje mišića i demonstraciju sile predsednika Sija Đinpinga. Kinezi su im, međutim, poručili da nema razloga za strah jer su oni miroljubiva nacija i, za razliku od Zapada, nikad neće napasti prvi.

Razvoj zahvaljujući pljački

Naime, vojni stručnjaci, najviše oni u Americi i Britaniji, istakli su opasnost od kineskih balističkih raketa "dongfeng-41" (DF-41) i "dongfeng-17" (DF-17). Obe su premijerno prikazane na paradi povodom 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. Za DF-41 se kaže da je najmoćnija na svetu jer ima veći domet od bilo koje postojeće rakete - čak 15.000 kilometara. To znači da ona može da pogodi bilo koju tačku na planeti, pa i u Britaniji i SAD. Dodatni problem je i to što DF-41 može da ponese do deset nuklearnih bojevih glava, koje mogu da pogode različite mete.

Bilo je krajnje vreme

Posle sedam decenija vreme je da Kina pokaže bar neke mišiće svetu
Kineski mediji

Kad je reč o drugoj raketi DF-17, ona je naročito zasmetala Americi. U pitanju je projektil brži od zvuka, kojem nijedna protivvazdušna odbrana, pa tako ni američka, ne može ništa. Stručnjaci u SAD ocenili su da je to jako opasno oružje i da bi Pentagon trebalo brzo da spremi odgovor.

Zbog toga je i "Njujork tajms" objavio tekst pod naslovom "Tenkovi i rakete, a ne golubovi: Kina proslavila 70. rođendan Narodne Republike". U njemu je Kina oslikana kao agresivna zemlja, a parada je nazvana pokazivanjem mišića.

OVO JE NAJJAČA RAKETA NA PLANETI, do Amerike stiže za POLA SATA! Kinezi predstavili ČUDO NUKLEARNOG NAORUŽANJA (VIDEO/FOTO)

Međutim, Kina je zapadnim silama poručila da nemaju razloga za strah jer je, za razliku od njih, najmnogoljudnija zemlja na svetu miroljubiva.
- Za razliku od zapadnih država, razvoj Kine u proteklih sedam decenija bio je stabilan i miroljubiv. Velika dostignuća zemlje, uključujući gigantski skok ekonomije, nacionalnu jačinu i poboljšanje životnog standarda, sprovedena su na potpuno miroljubiv način. To je najveća razlika između rasta Kine i industrijalizacije i modernizacije zapadnih zemalja - naveli su mediji u Pekingu.

Oni su dodali da bi zapadne sile trebalo da pogledaju svoju istoriju.
- Razvoj Zapada je rezultat invazija i pljačkanja plena. Zapadne zemlje ne žele to da priznaju, iako su mnoge prosperirale kroz rat i kolonijalizam. Njihov razvoj je baziran na patnji i poniženju drugih država. Međutim, taj Zapad selektivno gleda na istoriju i na miroljubivi rast Kine - ocena je kineskih medija.

Veća transparentnost

Kako je istaknuto, za razliku od zapadnih zemalja, Kina zna da ceni mir.
- Velika vojna parada imala je za cilj da poveća vojnu transparentnost, a ne da pokazuje mišiće. Sve nuklearno oružje Kine neće biti upotrebljeno u nekom preventivnom napadu ili za pretnju nenuklearnim nacijama. Kina je jedina nuklearna zemlja koja ima politiku da nikad ne napadne prva - naglašava štampa u Kini.

NIJEDNA SILA NE MOŽE POLJULJATI KINU! Grandiozna vojna parada u Pekingu (FOTO)

Kineske odbrambene snage, prema navodima medija, napreduju u skladu sa tehnološkim i ekonomskim jačanjem zemlje. To je, kako se ističe, nešto što se očekuje od velike sile.
- Na kraju, pokazivanje mišića i nije tako loša stvar. Ključno pitanje je za šta se ti mišići koriste. Posle sedam decenija vreme je da Kina pokaže bar neke mišiće svetu. Kineska snaga je pouzdan garant nacionalnog jedinstva i svetskog mira. Takođe je i solidna osnova za delovanje protiv bilo koje sile koja pokuša da sabotira regionalni mir - navode mediji u Pekingu.

Kineski špijun uhapšen u SAD

Foto: Informer DN

Tekst potpisa

Američki državljanin kineskog porekla Sjuehua Peng, odnosno Edvard Peng, uhapšen je u okolini San Franciska zbog sumnje da je radio kao kineski špijun. Prema navodima federalnog tužilaštva SAD, Peng je radio kao turistički vodič, a istovremeno je kao agent kineskoj vladi dostavljao poverljiv materijal o američkoj nacionalnoj bezbednosti od 2015. do 2018. godine. Kako je saopšteno, kod špijuna je nađena fleš memorija sa poverljivim podacima.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amer Nukić

pre 4 godine

Amerikanci izašli iz nuklearnog sporazuma pa odmah uspešno napravili test nove nuklearne interkontinentalne rakete i ćute ne pokazuju je nikome i ne teraju medijske propagande i parade i ne goovore ništa i ne prete nikome ko šta nisu ni pred Hirošimu i Nagasaki? To samo slabije kuče laje i pokazuje zube a posle kad se bombarduje ćuti...zna se ko je tu Svetski policajac i.

Milan

pre 4 godine

Kinezi kažu: Mi nećemo napasti prvi, za razliku od Zapada! Time je sve rečeno!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija