• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.10.2019

23:45

TRAMP POVUKAO VOJSKU IZ SIRIJE! Lider Amerike neće više da vodi rat na 11.000 km od svoje kuće!

Vesti

TRAMP POVUKAO VOJSKU IZ SIRIJE! Lider Amerike neće više da vodi rat na 11.000 km od svoje kuće!

Podeli vest

Predsednik SAD naredio povlačenje preostalih 3.000 vojnika iz bliskoistočne zemlje. Naveo da rešenje za tamošnji konflikt treba da traže Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi. Ostavio im hiljade zarobljenih boraca ISIS

Američki predsednik Donald Tramp juče je u potpunosti povukao vojsku iz Sirije. On je naveo da je ta bliskoistočna zemlja 11.000 kilometara daleko od Amerike i da rešenje za tamošnji konflikt treba da traže Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi, kojima je ostavio i hiljade zarobljenika Islamske države (ISIS).

Preuzeo zasluge za krah ISIS

Tramp je u seriji tvitova preuzeo sve zasluge za pobedu nad ISIS i objavio povlačenje iz severoistočnog dela Sirije, gde je američka vojska imala poslednje uporište sa oko 3.000 vojnika.

- SAD je trebalo da budu u Siriji 30 dana, a ostale su mnogo godina. Ostali smo i sve dublje i dublje ulazili u borbu bez ikakvog cilja. Kad sam došao u Vašington, ISIS je gospodario Sirijom. Brzo smo uništili 100 odsto kalifata ISIS i zarobili hiljade njihovih boraca, koji potiču uglavnom iz Evrope - naveo je Tramp.

On je dodao da Evropa nije htela da preuzme svoje državljane.

Zarif: SAD su nebitni okupator

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif nazvao je Ameriku "nebitnim okupatorom Sirije", dodavši da je Teheran spreman da asistira u smirivanju situacije u zemlji razorenoj ratom.

- Postizanje mira i pobeda nad teroristima u Siriji biće postignuti samo kroz poštovanje njenog teritorijalnog integriteta i njenog naroda - naveo je Zarif.

- Rekli su: "Zadržite ih SAD." Odgovorio sam: "Ne. Učinili smo vam veliku uslugu i sada želite da ih držimo u američkim zatvorima, što mnogo košta. Oni su vaši, treba da im sudite." Evropa je opet rekla: "Ne", misleći kao i obično da je Amerika uvek budala, kako za NATO i trgovinu, tako i za sve drugo - istakao je Tramp.

Kako je obećao, Amerika ubuduće neće voditi besmislene ratove.

- Borićemo se tamo gde imamo neke koristi i borićemo se samo da pobedimo. Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada će morati da reše situaciju u Siriji i odluče šta će sa zarobljenim borcima ISIS u njihovom "komšiluku". Svi oni mrze ISIS, on im je neprijatelj godinama. Amerika se nalazi 11.000 kilometara daleko i razbiće ISIS ponovo ukoliko joj bude prišao - naveo je šef Bele kuće.

Predsednik SAD pokušao je da se opravda za to što je okrenuo leđa Kurdima, koji su bili američki saveznici u Siriji i koji su podneli najveću žrtvu u borbi protiv ISIS.

- Kurdi su se borili sa nama, ali smo to platili gomilom para i opremom. Oni se bore protiv Turaka decenijama. Tu borbu sam sprečavao tri godine, a sad je vreme da Amerika izađe iz tih besmislenih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski. Vreme je da dovedemo naše vojnike kući - naglasio je Tramp.

Erdogan kreće na Kurde

Američki predsednik je povukao vojsku u trenutku kad turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira ofanzivu na severoistoku Sirije protiv Kurda, koje su dosad štitile snage SAD. Kako je Erdogan najavio, Turska će izvesti vojnu vazdušnu i kopnenu operaciju istočno od reke Eufrat.

Amerika u ratu u Siriji

- 15. mart 2011. - počeo građanski rat u Siriji
- jun 2014. - ISIS proglasio kalifat u Siriji i Iraku
- 22. septembar 2014. - američki predsednik Barak Obama u koaliciji sa pet arapskih zemalja naredio vazdušne udare na položaje ISIS u Siriji. Posle su se koaliciji pridružile i evropske zemlje
- 15. decembar 2015. - prve američke kopnene trupe ušle u Siriju
- 5. april 2017. - američki predsednik Donald Tramp bombardovao položaje sirijske vojske nakon što su snage sirijskog lidera Bašara el Asada navodno izvele hemijski napad. Ispalio 59 krstarećih raketa sa brodova u Sredozemnom moru
- januar 2019. - Tramp delimično povukao trupe iz Sirije. U Ameriku vratio 1.500 od oko 4.500 vojnika

 

 

- Pripremili smo se, napravili smo operativne planove i dali neophodna uputstva - rekao je Erdogan u subotu.

Njegova vojska ima zadatak da napravi bezbednosni pojas uz tursku granicu i obračuna se sa kurdskim jedinicama, za koje tvrdi da su produžena ruka Radničke partije Kurdistana (PKK). Tu organizaciju Ankara smatra terorističkom. Dodatno, pretpostavlja se da je Erdogan sa Trampom napravio dogovor da Turska preuzme zarobljenike ISIS, čiji se broj procenjuje na oko 12.000.

Kurdi: Ostavio nas na milost i nemilost Erdoganu

Snage sirijskih Kurda optužile su Vašington za nepoštovanje obaveza prema ključnim saveznicima. Kurdi su juče naveli da će američko povlačenje poništiti sve što je za pet godina postignuto u borbi protiv ISIS.

- Američke snage počele su povlačenje svojih snaga, a Turska se sada sprema za invaziju tog dela u severoistočnoj Siriji. Turska operacija bi mogla da doprinese ponovnom usponu ISIS, protiv kojeg su se kurdske snage borile - saopštili su kurdski borci.

Oni su istakli da će se do poslednje kapi krvi boriti protiv turske vojske, ukoliko ih napadne.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan63

pre 4 godine

Koje sad na redu kod amera oni imaju raspored casova sa kime idu u rat,jer staje proizvodnja bojevih glava i oruzja treba uvek nekog staviti na listu odstrela,

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija