• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.10.2019

08:31

EVO ŠTA JE HANDKE PRVO URADIO KADA JE SAZNAO DA JE DOBIO NOBELOVU NAGRADU! I zašto je čuveni pisac u prvoj izjavi pomenuo NOVAKA ĐOKOVIĆA!

Vesti

EVO ŠTA JE HANDKE PRVO URADIO KADA JE SAZNAO DA JE DOBIO NOBELOVU NAGRADU! I zašto je čuveni pisac u prvoj izjavi pomenuo NOVAKA ĐOKOVIĆA!

Podeli vest

Austrijski književnik Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade, izjavio je da je mu je drago što se, kako je rekao, njegovi prijatelji u Srbiji tome raduju

Handke je u intrvjuu za Novosti, samo nekoliko sati nakon što je saznao da je dobitnik ovog velikog priznanja, ispričao da je prvo što je potom uradio bilo da je ogrnuo sako i izašao u svoju redovnu šetnju šumom pored kuće u kojoj živi.

Sa sobom je, kaže, poneo i sve svoje misli.

Mobilni telefon ne koristi.

U prvi mah se činilo da Handke želi da odloži poziv novinara Novosti za sutra.

- Možemo li da se čujemo, sutra, molim vas, preumoran sam - rekao je Handke, a kada je shvatio da poziv dolazi od srpskog novinara, pisac se predomisio.

CRKNITE DUŠMANI, HANDKE SE NE ODRIČE SRBA, GURNUO PRST U OKO I NATO I AMERIMA I ŠIPTARIMA... Drago mu što su Srbi srećni zbog njega i Nobelove nagrade!

Upitan kako se oseća u tom trenutku, Handke je rekao da je veoma zahvalan ne samo zbog nagrade, već i zbog njegove majke, zbor prirode i njegovog rada.

- Fantastično je - odgovorio je.

Na opasku da je smatrao da nikada neće dobiti Nobelovu nagradu zato što je uz Srbe, ali da ne žali zbog toga, a, eto, čudo se dogodilo, on kaže:

- Tačno tako. Uopšte nisam verovao u to. Rekao sam sebi da to nije moguće. Ali, sve se to događa u glavi. Uvek očekujemo da ćemo biti kažnjeni. Ponekad se, ipak, dešava obrnuto, kao što se to dogodilo danas.

Na pitanje da li i je više iznenađen ili srećan, odgovara da je pre svega smiren.

 

 

A prvo što je uradio nakon što je čuo da je dobio Nobelovu nagradu, kaže, obavio je svoju redovnu šetnu šumom.

Dodao je da, iskreno, nagradu nije uopšte očekivao.

To što je uradio Nobelov komitet dodelivši nagradu njemu, smatra "iznenađujućim" i "hrabrim".

Na konstataciju da je to dokaz da je uradio dobru stvar u svom životu, Handke kaže da mu dokazi nisu potrebno, jer tu je njegovo delo.

Kada je čuo da su Srbi veoma srećni zbog njega, Nobelovac je rekao da mu je drago.

- Da se ne raduju samo zbog Đokovića - rekao i sa francuskog jezika prešao na srpski i poručio: "Doviđenja".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija