• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index/Informer

13.10.2019

23:20 >> 17:15

(VIDEO) TERORISTI "OTELI" KAMP AL-HOLT POSLE BOMBARDOVANJA TURAKA, pogledajte kako su pobegli uz zarobljeništva, KURDI PREKLINJU ZA POMOĆ!

Vesti

(VIDEO) TERORISTI "OTELI" KAMP AL-HOLT POSLE BOMBARDOVANJA TURAKA, pogledajte kako su pobegli uz zarobljeništva, KURDI PREKLINJU ZA POMOĆ!

Podeli vest

Turski napad na Siriju oslobodio je brojne pripadnike ISIS iz zaroblječničkih kampova, a video u prilogu pkazuje kako iz kampa Al-Hol na severoistoku zemlje beže teroristi, javlja CNN

U Al-Holu se trenutno nalazi oko 70.000 ljudi, uglavnom članova porodica boraca ISIS, a snimka koja se pojavila pokazuje haos e koji vlada u kampu koji je pod nadležnošću kurdskih snaga. Zarobljenici napadaju čuvare kako bi pobegli i pridružili se saborcima šitom Sirije.

Komandant kurdskih Sirijskih demokratskih snaga Mervan Qamishlo potvrdio je da je u kampu došlo do "pobune" te da su tamošnji zarobljenici napali čuvaare i rušili šatore.

Prema nedavnom izvještaju iz Pentagona, nakon što su američki vojnici napustili kamp, došlo je do širenja ISIS.

Kako se saznaje, najmanje pet boraca ISIS pobeglo iz zatvora Navkur, nakon što je Turska otvorila minobacačku vatru na položaje Kurda u blizini kampa.

- Postoji realna opasnost da situacija izmakne kontroli - rekao je Mustafa Bali, portparol SDF-a. 

On je optužio Tursku da je oslobađanje ISIS zatvorenika deo njihove strategije. 

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima kažu da je turski napad na severu Sirije oživio Islamsku državu te pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zabrane letove turskim ratnim avionima. 

Funkcioner SDF Redur Xelil rekao je na konferenciji za medije koju je prenosila televizija da SDF nastavlja saradnju s koalicijom predvođenom SAD u borbi protiv Islamske države, iako se sada mora suočiti i s turskim napadom na severu Sirije. 

- Turska invazija više ne preti oživljavanju ISIS (Islamske države), već ih je oživela i aktivirala njihove ogranke u Qamishliju, Hasaki i drugim područjima - rekao je Xelil i podsetio na eksplozije auto-bombi u oba grada protekloga dana. 

- Još uvek sarađujemo s međunarodnom koalicijom u borbi protiv ISIS. Sada se borimo na dva fronta, na jednom protiv turske invazije, a na drugom protiv ISIS -dodao je Xelil.

Poručio je da su borci SDF, koji su četiri godine štitili snage koalicij u Siriji, sada "mučeni turskim ratnim avionima pred očima svojih saveznika" za koje je dodao da su ih "iznenada i bez prethodnog upozorenja napustili". 

To je aluzija na američko povlačenje sa dela sirijske granice koja je sada na meti Turske. 

- Mi ne želimo da šalju svoje vojnike na prve linije. Sve što mi želimo je da zatvore svoj vazdušni prostor turskim avionima, a to vrlo lako mogu učiniti - rekao je Xelil.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mrki

pre 4 godine

Neka se obrate Amerikancima za pomoc kao do sada sto su. Kako Turci ne napadaju Kurde koji su ostali odani Asadu i koje podrzava Rusija?? Ne napadaju ih zato sto ih ni Rusija niti Iran ne huskaju na Tursku i tako slabe poziciju Erdogana.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija