• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: defenceone.com/informer.rs

16.10.2019

10:44

(FOTO/VIDEO) ŠEICI MU SE KLANJAJU, A ON JE UVEK KORAK IZA PUTINA! Kako je RAMZAN KADIROV postao Putinov specijalac i KEC IZ RUKAVA u odnosima sa arapskim svetom!

Vesti

(FOTO/VIDEO) ŠEICI MU SE KLANJAJU, A ON JE UVEK KORAK IZA PUTINA! Kako je RAMZAN KADIROV postao Putinov specijalac i KEC IZ RUKAVA u odnosima sa arapskim svetom!

Podeli vest

U delegaciji ruskog predsednika Vladimira Putina prilikom posete Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima bio je i čečenski lider Ramzan Kadirov

Nije prvi put da Kadirov prati Putina tokom posete ovim muslimanskim zemljama, tim pre što je čečenski lider lični prijatelj mnogih arapskih lidera, uključujući bliske američke saveznike - saudijskog princa Mohameda bin Salmana, ali i prestolonaslednika Abu Dabija Mohameda bin Zajeda.

Prilikom posete Saudijskoj Arabiji bilo je očigledno da je Kadirov u više nego bliskim odnosima sa članovima kraljevske porodice, ali i sa Putinom, sa kojim se posebno srdačno pozdravio kada je bilo predstavljanje delegacija, što je korisnike Tvitera navelo da objave snimak i Putinove posete UAE na kojem on predstavlja Kadirova domaćinima, a onda sledi više nego topla dobrodošlica.

 

 

Nije tajna da je Ramzan Kadirov vrlo ugledan među zalivskim šeicima. Prošlog leta je u Saudijskoj Arabiji bio gost kraljevske porodice, a saudijske vlasti su ga pustile u sobu poslanika Muhameda, koja je zatvorena za sve, osim posebne goste. Premda je Kadirov sledbenik sufizma, koji saudijski selafisti smatraju devijantnom religioznom sektom, bilo mu je dopušteno da se moli i izvodi sufijski ritual u sobi. Ova epizoda pokazuje da su rusko-saudijski odnosi jaki, uprekos ogromnim teološkim raskolima između pogleda Kadirova i njegovih saudijskih domaćina.

(VIDEO) KADIROV DOČEKAO SALAHA! Čečeni u transu zbog dolaska reprezentacije Egipta!

Kadirov je ponovno dospeo u centar pažnje bliskoistočnih medija kada je ne tako davno vodio neku vrstu odvojenih pregovora s čelnicima arapskih monarhija o njegovu učestvovanju u sirijskom ratu. 

Arapske društvene mreže bile su pune rasprava zbog poseta Ramzana Kadirova zemljama Bliskog Istoka. Sve je počelo kada je autor jednog od popularnih arapskih Twiter naloga objavio da je Kadirov tokom putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate pregovarao o slanju Čečena u rat u Siriji.

Muslimani u Rusiji čine gotovo 15 odsto stanovništva, a Moskva je suzbila dve islamističke pobune u regioni Severnog Kavkaza s većinskim muslimanskim stanovništvom. Uspon Islamske države i Al-Kaide u Siriji povećao je zabrinutosti Moskve zbog ekstremističkih pretnji, posebno s obzirom na značajnu ulogu militanata sa Severnog Kavkaza.

Ramzan Kadirov zaista ima sve veću ulogu u sirijskom sukobu. U decembru 2016. čečenski vojnici prebačeni su u Siriju i bili su stacionirani u Alepu, gde su osigurali evakuaciju naoružanih militanata i čuvali humanitarne konvoje. U februaru 2017. im se pridružila vojna policija, koja je dolazila uglavnom iz Severnog Kavkaza.

 

 

Nakon što su Rusija, Iran i Turska postigli sporazum o stvaranju "zona za deeskalaciju" sukoba, kontingent vojne policije je znatno povećan. Čečeni su bili stacionirani u provincijama Homs i Dara, kao i Istočnoj Gouti, predgrađu Damaska.

Od kraja juna 2017. Rusija je poslala najmanje četiri bataljona vojne policije iz Severnog Kavkaza u Siriju, izjavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Poslednje dve godine sirijske verske vođe su više puta posetile Grozni, gde su vodili zvanične pregovore s lokalnim vođama.

Najčešći gost u Čečeniji bio je senator Ziad Sabsabi, Sirijac poreklom iz Alepa, koji je bio angažovan u vraćanju žena i dece militanata Islamske države u Rusiju. Tako je nedavno vraćeno trideset osoba, koje su iz Bagdada prebačene u Moskvu, među njima i deca od 3 do 10 godina.

Ulogu Ramzana Kadirova na Bliskom istoku je pokušao da pojasni viši istraživač s Instituta za orijentalističke studije Ruske akademije nauka Mihail Rošin.

LIDER ČEČENA KADIROV PORUČIO BRITANCIMA: Ako Amerikanac iz kalašnjikova ubije Vijetnamca, da li je RUS KRIV ZA TO?!

On je odgovorio na pitanje koliko je verovatno da je bilo pregovora Kadirova s arapskim liderima i može li lider Čečenije da ima "mandat" od ruskog vodstva?

- Naravno, ne znamo sve detalje, ali mislim da je Kadirov važna osoba u našim posrednim kontaktima s arapskim zemljama. Uveren sam da ga Kremlj u tom svojstvu ceni. Nije slučajno da se on bavi oslobađanjem ruske dece i žena iz iračkih zatvora nakon poraza "Islamske države - rekao je Mihail Rošin.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija