• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.10.2019

19:45

ODOBREN SPORAZUM O BREGZITU! U subotu rasprava u britanskom parlamentu!

Vesti

ODOBREN SPORAZUM O BREGZITU! U subotu rasprava u britanskom parlamentu!

Podeli vest

Britanski parlament odlučio je, što je retkost, da održi sednicu u subotnjem terminu, kako bi se izjasnio o dogovoru o Bregzitu s Evropskom unijom

To će biti prvo subotnje zasedanje britanskog parlamenta od 1982. godine, kada je u toku bio Foklandski rat protiv Argentine, prenosi AP.

Agencija navodi da će novi dogovor koji je premijer Boris Džonskon postigao sa Briselom naići verovatno na čvrst otpor u Parlamentu.

Ukoliko novi sporazum sa Briselom ne bude izglasan, od Džonsona će se tražiti da obezbedi odlaganje Bregzita.

Poslanici su se složili s podnošenjem amandmani na novi plan.

Lideri EU odobrili su danas revidirani sporazum o Bregzitu, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. novembra.

MAKRON POZIVA NA OPREZ: Sporazum EU I Britanije izgleda kao dobar kompromis, ali ništa nije sigurno!

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je nakon usvajanja zaključaka EU lidera o revidiranom sporazumu ocenio da je postignut sporazum koji će omogućiti da se izbegne "haos i atmosfera konflikta između EU 27 i Velike Britanije".

Tusk je naglasio da je nova verzija sporazuma prihvaćena jer je prvenstveno odobrena od strane Irske, ali i od Evropske komisije što znači da je "bezbedna i od koristi za građane EU".

Ključna promena, prema njegovim rečima, je to što je Džonson prihvatio carinske preglede na ulasku u Severnu Irsku, što će omogućiti izbegavanje carinskih punktova između Irske i Severne Irske, a omogućiće i integritet jedinstvenog tržišta.

Sporazum sada mora da bude odobren i u evropskom i u britanskom parlamentu.

Opozicija u Velikoj Britaniji nije sa odobravanjem dočekala novi sporazum o Bregzitu, pa je lider laburista Džeremi Korbin izjavio da je on gori od dogovora koji je sa Briselom postigla bivša premijerka Tereza Mej i koji je tri puta odbačen u parlamentu, zbog čega je ona na kraju podnela ostavku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija