• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/dw.com

21.10.2019

13:28

ALARMANTNO! BERLINOM HARA KUGA USAMLJENOSTI! U nemačkoj prestonici niko NE PRIMETI 300 SMRTNIH SLUČAJEVA GODIŠNJE!

Vesti

ALARMANTNO! BERLINOM HARA KUGA USAMLJENOSTI! U nemačkoj prestonici niko NE PRIMETI 300 SMRTNIH SLUČAJEVA GODIŠNJE!

Podeli vest

Berlin kao glavni grad Nemačke mogao bi uskoro da postane evropska prestonica usamljenosti, ako je verovati statistici koju je objavio Dojče vele

Ta statistika pokazuje da je u gradu od 3.6 miliona stanovnika skoro svako drugo domaćinstvo - samačko, kao i da je Berlin pogodila kuga zvana usamljenost.

Jedno istraživanje pokazalo je da se svaka deseta osoba u Berlinu oseća usamljeno, a u prilog zabrinjavajućim statistikama ide i ona da oko 300 osoba godišnje umre, a da to niko ne primeti. Takođe, i da je od 2011. do 2017. broj usamljenih Nemaca, u starosnoj dobi od 45-84. godine, porastao za 15 odsto.

Da je usamljenost ili društvena izolacija ogroman problem pokazalo je i nedavno istraživanje Američkog nacionalnog instituta za zdravlje, u kome se naglašava da zbog života u takvim okolnostima ljudi imaju veći rizik od visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, slabog imuniteta, anksioznosti, depresije, Alchajmerove bolesti...

U još jednom istraživanju, koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, rezultati su pokazali da je usamljenost opasnija po zdravlje od pušenja 15 cigareta dnevno.

Zbog zabrinjavajuće statistike CDU je pokrenula inicijativu da se ovaj problem što pre počne da rešava. Gradski zastupnik Berlina Maik Pen objasnio je razloge zašto bi nemačka prestonica trebalo pod hitno da preuzme inicijativu.

- Potrebne su nam stalno zaposlene osobe da koordiniraju, a Berlin, kao rastuća milionska metropola, mora da učini ovaj korak. Nadam se da možemo da učinimo nešto za usamljene, jer to je pitanje koje se tiče i mladih i starih, i siromašnih i bogatih. To se može dogoditi apsolutno svakome- izjavio je Pen za Dojče vele.

U Berlinu, doduše, postoji oko 1.300 volontera, koji rade na projektima vezanim za pomoć osobama koje se osećaju usamljeno.

Problem usamljenosti nije samo "specijalitet" Berlina, i Nemačke. Kako navodi Dojče vele, on je izražen u gotovo svim zapadnoevropskim država, ali i širom sveta, u zemljama, poput Japana i Kine.

Velika Britanija je prva država koja je rešila da se na nacionalnom nivou uhvati u koštac sa ovim problemom. Tu je još 2017. oformljena komisija, koja je istraživala negativne uticaje usamljenosti.

USAMLJENE OSOBE IMAJU VEĆI RIZIK OD PRERANE SMRTI! Evo kako prepoznati SAMOTNJAKE I POMOĆI!

Nakon što je komisija završila sa poslom i donela preporuke, ova zemlja dobila je prvu "ministarku za usamljenost". Doduše, to joj nije pravo zanimanje, već ovaj posao obavlja uz redovne obaveze u Ministarstvu za sport i civilno društvo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija