• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

23.10.2019

13:23

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSA KOJE ĆE PROMENITI MAPU SVETA! Ekspedicija pronašla PET NOVIH OSTRVA na Arktiku! (FOTO/VIDEO)

Vesti

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSA KOJE ĆE PROMENITI MAPU SVETA! Ekspedicija pronašla PET NOVIH OSTRVA na Arktiku! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ruska je mornarica objavila kako je otkrila pet novih ostrva koji su se "ukazali' nakon topljenja ledenjaka u udaljenim krajevima Arktika

Nakon ekspedicije ruske vojske u avgustu i septembru ove godine ostrva, koja su sve do sada bila skrivena ispod ledenjaka, ucrtana su na karte, ali im još nisu data imena, potvrdio je zapovednik ruske severne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev.

- Ova je situacija naravno uglavnom nastala zbog promena koje se događaju s ledom. Onde su pre bili ledenjaci, a nakon otapanja, urušavanja i promena u temperaturi otkrili smo nova ostrva - pojasnio je Moisejev na konferenciji za novinare u Moskvi.

Otapanje ledenjaka na Arktiku u razdoblju od 2015. do 2019. bilo je gore nego u bilo kojem drugom petogodišnjem periodu od kada se sprovode merenja, otkrio je zabrinjavajući izveštaj UN-a o posledicama globalnog zagrevanja, koji je objavljen prošlog meseca.

Studija, koju je sastavilo više od 100 autora na osnovu 7.000 naučnih dokumenata, pokazuje kakve će posledice rasta nivoa okeana, brzog topljenja ledenih pokrivača na Grenlandu i Antarktiku i smanjenje ledenjaka imati po 1,3 milijarde ljudi koji žive u vrlo niskim područjima ili u visokim planinskim predelima.

Rast nivoa mora mogao bi da se poveća za metar, što je deset puta više u odnosu na 20. vek, ukoliko emisije gasova staklene bašte nastave da rastu, predviđaju stručnjaci u izveštaju.

Takođe, do 2300. godine rast nivoa mora mogao bi da premaši pet metara, dodaje se u izveštaju.

U ruskoj ekspediciji na dva arhipelaga - Zemlju Franje Josipa i Novaju Zemlju - učestvovalo je 60 osoba, uključujući i naučnike iz Ruskog geografskog društva.

POTOPLJEN BROD RUSKE MORNARICE NA ARKTIKU! Tragedija izbegnuta u poslednji čas, posada jedva SPASLA ŽIVU GLAVU!

Moisejev je najavio kako će uskoro svako od ostrva dobiti svoje ime.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija