• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria.ru

31.10.2019

14:05

AMERIKANCI MOLE RUSE da se UKRCAJU NA NJIHOVE SVEMIRSKE BRODOVE Evo šta su im ONI ODGOVORILI (FOTO/VIDEO)

Vesti

AMERIKANCI MOLE RUSE da se UKRCAJU NA NJIHOVE SVEMIRSKE BRODOVE Evo šta su im ONI ODGOVORILI (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Američka svemirska agencija NASA zatražila je od Roskosmosa da joj za njene kosmonaute obezbedi dodatna mesta na ruskim svemirskim brodovima „Sojuz“ 2020. i 2021. godine, rekao je novinarima generalni direktor državne korporacije Roskosmos Dmitrij Rogozin

- Dobio sam srdačno i iscrpno pismo od Brajdenstajna, direktora NASA u kome se poziva na nekakvu situaciju u vezi sa kašnjenjem komercijalnih brodova za dostavu američkih svemirskih posada na MKS- rekao je Rogozin, prenosi RIA Novosti.

 

 

Po rečima prvog čoveka Roskosmosa, testiranja američkih komercijalnih brodova biće završena najranije 2021. godine, pa je Rusija odlučila da kolegama izađe u susret, što znači da će biti prinuđena da smanji broj članova svojih posada.

- To nažalost remeti naše planove u vezi sa setom testiranja i eksperimenata u ruskom segmentu Međunarodne kosmičke stanice. Moraćemo nešto da žrtvujemo zbog smanjenja naše posade kako bismo obezbedili mesta našim američkim kolegama- rekao je on.

 

 

Pored toga, Roskosmos je posle molbe NASA odlučio da izdvoji sredstva za gradnju dva nova broda „Sojuz“, rekao je Rogozin.

 

 

- Dao sam nalog sinoć da Roskosmos izdvoji dodatna sredstva za izgradnju dva nova broda („Sojuz“). Proizvodni kapaciteti naše kompanije podrazumevaju četiri broda godišnje, ali se može uraditi i pet. Takve mogućnosti postoje i mi ćemo ih iskoristiti. Pored naših planova u vezi sa Federalnim kosmičkim programom u ovom trenutku naručujemo dva nova broda- rekao je Rogozin u obraćanju novinarima.

Kako je rekao jedan brod biće napravljen za letove kosmičkih turista 2021. godine, dok je drugi „Sojuz“ potreban za letove međunarodnih posada na Međunarodnu kosmičku stanicu.

(VIDEO) SOJUZ POLETEO prema Međunarodnoj svemirskoj stanici!

Ruski svemirski brodovi dostavljaju sve članove posade Međunarodne kosmičke stanice od 2011. godine, od kada se više ne koristi američka letelica Spejs šatl. U ovom trenutku poslednje obezbeđeno mesto Amerikanci imaju na brodu Soюz MS-16 čije je lansiranje predviđeno za mart. Ono će omogućiti boravak najmanje jednog astronauta do jeseni iduće godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija