• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr/business insider/informer.rs

02.11.2019

08:58

ZAŠTO UVEK STAJEM NA ŽUTO SVETLO! Bivša obaveštajka CIA otkriva TAJNE špijunske trikove i signale NA ULICI, U RESTORANU, PARKU, koje OBIČAN SVET NIKADA NEĆE PRIMETITI!

Vesti

ZAŠTO UVEK STAJEM NA ŽUTO SVETLO! Bivša obaveštajka CIA otkriva TAJNE špijunske trikove i signale NA ULICI, U RESTORANU, PARKU, koje OBIČAN SVET NIKADA NEĆE PRIMETITI!

Podeli vest

Nakon puno godina provedenih u tajnoj službi boreći se s nuklearnim terorizmom i drugim katastrofama, stekla je neke neobične navike

Pokušavam da se rešim tih instinkta. Ipak, mislim da oni ostaju duboko u podsvesti, barem neki od njih, kaže Amarilis Foks, nekadašnji agent CIA-e u svojoj knjizi "Life Undercover: Coming of Age in the CIA".

Ona otkriva kako špijuni moraju da ovladaju nekim veštinama s kojima se "obični ljudi" ne zamaraju, a godine treninga svakako ostavljaju posledice.

Na primer, nauče tako dobro da glume da mogu da prođu bilo koji poligrafski test, uoče najbolje moguće mesto za sastanak koje je dovoljno izolovano od ušiju i očiju neprijatelja u sekundama, ali i kako se odnositi s ljudima koji bi mogli da ugroze čitave operacije svojim postupcima.

"Kad šetam gradovima, odmah uočavam gde je dobro signalno mesto, gde bi najbolje bilo ostaviti nešto za diskretnu razmenu, koje mesto izgleda opasno i slično, to je naprosto ugrađeno u mene", rekla je Foks za Biznis Insajder.

U dva navrata je, otkako živi civilnim životom, primetila ono za što je sumnjala da su signalne oznake - obična kreda ili čak tablete za gorušicu koje su ostavili agenti na dobrim mestima.

Uvek se osećam ugodnije ako sedim tako da nemam nikog iza svojih leđa, tako mogu da uočim bilo kakvu moguću pretnju, čak i onu slučajnu, na vreme. 

Neke od neprijatnih navika kojih pokušava da se reši je registrovanje svakoga ko je ušao ili izašao iz restorana, odmeravanje postojanja požarnih izlaza, pomoćnih stepenica i svega što bi moglo da posluži za brzi beg, ako bi to bilo potrebno.

SPREMAJTE SE, PRETI NAM HAOS KAO 2008! Britanski stručnjak upozorava: NIJE DOBRO, mesečarimo ravno u krizu, Amerika će pretrpeti FINANSIJSKI ARMEGEDON! (VIDEO)

Foto: ptintskrin youtube

- To baš i nije najzabavnija stvar za vaše prijatelje, sagovornike koji se žele s vama da se zabave na večeri ili piću - smeje se Foks.

Postoji još jedna navika koju je usvojila, a najviše izluđuje njenog supruga - zaustavljanje baš uvek na žutom svetlu semafora. I dok drugi debelo prolaze, ili joj čak oni iza nje trube, Foks kaže da je to jače od nje.

- Kad radite protivnadzor, jedna od stvari koju vas uče je da ne ras*izdite one koje nadzirete u smislu da pomisle kako želite da im pobegnete. Dakle, kad svetlo pređe u žuto, ja stajem da onaj iza mene ne pomisli da sam namerno dala gas - objašnjava.

NAŠA ĆERKA ODJEDNOM JE POSTALA TUŽNA I PROBIRLJIVA Lekari su govorili da je samo virus, a onda je OTAC SAM POSTAVIO ZASTRAŠUJUĆU DIJAGNOZU

Ophođenje s onim koji vas prati nije baš kao u špijunskim trilerima, štaviše, moglo bi biti drugačije od stvarnosti. Pravi agenti ne skaču s vagona vozova s pištoljem u ruci, već se probijaju kroz gužve gradskih ulica, trudeći se da ne izgube metu. 

Filmsko ponašanje bi privuklo pažnju na agenta, i onda on više nije "prikriven", pa propada celi zadatak.

Bilo je onih, posebno onih s kojima sam se češće družila koji su uvek bili sumnjičavi o tome šta radim. Mahom su to bili muškarci s kojima sam bila u vezi. Uvek bi me optuživali da ih varam ili da sam pripadnica neke mafije ili da se bavim prodajom droge, odnosno nečim ilegalnim.

Morala sam da ćutim i nastavim dalje a tako bi ih i eliminisala kao potencijalne partnere. Suprug naravno zna što radim, ali ne možete ljudima to reći na prvu loptu, zabranjeno je.

- Ne, nikada nisam zažalila što je moj život prepun izmišljenih laži, jer skrivanje od drugih je bio samo moj posao. Da, posao je to koji sam skupo platila društvenim životom, koji je u nekim trenucima bio neizdrživ, ali ostala sam normalna. Nije bilo lako - kaže Foks.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bbb

pre 4 godine

Mala , ne sviraj kuuuucuuuu simfoniju za male pare

hfd

pre 4 godine

koja gomila bezveznih budalastina nekih 'ko fol' agenata

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija