• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.11.2019

10:17

PLAKALA SAM I MOLILA JE DA NAM OPROSTI Kako je JEDAN PAS LUTALICA POSTAO ŽRTVA I SIMBOL hladnoratovskog nadmetanja SSSR i SAD

Vesti

PLAKALA SAM I MOLILA JE DA NAM OPROSTI Kako je JEDAN PAS LUTALICA POSTAO ŽRTVA I SIMBOL hladnoratovskog nadmetanja SSSR i SAD

Podeli vest

Sovjetski Savez je 3. novembra 1957. u svemir poslao drugi Sputnjik, ovog puta sa posadom koju je činila Lajka, moskovski pas lutalica

Lajka je uginula nekoliko sati po lansiranju, a za tadašnjeg sovjetskog lidera Nikitu Hruščova cilj je bio da pokaže nadmoć SSSR u odnosu na SAD i to samo nekoliko dana pre proslave 40 godina od Oktobarske revolucije. 

 

 

- Devet krugova oko Zemlje su Lajku učinili prvim kosmonautom planete, koja je žrtvovana zarad uspeha budućih svemirskih misija- prisetila se svojevremno Adilija Kotovskaja, biolog i deo ekipe naučnika koji su trenirali pse za odlazak u orbitu. 

 

 

Prethodno su, kako je pričala, psi su bili slati na suborbitalne visine na po nekoliko minuta kako bi saznali da li je moguće živeti u bestežinskom stanju, nakon čega je došlo vreme da se jedno kuče pošalje u svemir.

 

 

Izbor je pao na Lajku, koja je, kao i drugi psi "kandidati", nađena na moskovskim ulicama. S tim što su postojali još neki kriterijumi. Najpre, to su morale da budu ženke, zatim lutalice, ali trebalo je da budu i fotogenične. Lajka je izabrana između pet ili šest kandidata zbog snalažljivosti, mirne prirode, ali i zato što je imala ispitivački pogled. 

Bili su svesni da će Lajka uginuti tokom leta, s obzirom da tada nije postojao način da je vrate.

- Zamolila sam Lajku da nam oprosti zbog svega što radimo i plakala sam kada sam je pomazila- pričala je Kotovskaja.

Dan kasnije, Lajka je krenula na put bez povratka. 

Prilikom lansiranja sa kazahstanskog kosmodroma Lajkin srčani ritam se značajno ubrzao, ali u naredna tri sata vratio se u normalu.

Međutim, posle devetog kruga oko Zemlje, temperatura u kapsuli je počela da raste i prešla je 40 stepeni zbog nedostatka zaštite od solarne radijacije. 

Iako su naučnici očekivali da će Lajka živeti osam do deset dana, uginula je od vrućine i dehidracije posle samo nekoliko sati.

AMERIKANCI MOLE RUSE da se UKRCAJU NA NJIHOVE SVEMIRSKE BRODOVE Evo šta su im ONI ODGOVORILI (FOTO/VIDEO)

Lajka je tako postala planetarna heroina. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija