• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.11.2019

15:40

OVAJ GRAD JE GASNA KOMORA! VANREDNO STANJE U NJU DELHIJU ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA! Đaci sa maskama, automobili na ulicama po sistemu PAR-NEPAR! (FOTO/VIDEO)

Vesti

OVAJ GRAD JE GASNA KOMORA! VANREDNO STANJE U NJU DELHIJU ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA! Đaci sa maskama, automobili na ulicama po sistemu PAR-NEPAR! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U Nju Delhiju uveden je sistem koji bi trebalo da smanji broj automobila na ulicama jer se prestonica Indije bori protiv opasnih nivoa zagađenja vazduha

Od danas do 15. novembra, vlasnici automobila sa tablicama sa neparnim brojevima moći će da voze samo neparnim danima, a obrnuto važi za parne registarske tablice.



Stotine policijskih timova i volontera angažovano je kako bi plan bio sproveden, a zvaničnici kažu da su spremni dodatni autobusi i vozovi koji će saobraćati tokom ovog perioda.

Ograničenja važe od 8 do 20 časova od ponedeljka do subote, s tim što je nedelja slobodan dan za vožnju.



Iako je isto pravilo bilo na snazi i 2016. i 2017. godine, nije poznato da li je uticalo na smanjenje zagađenja, prenosi BBC na srpskom.

Nivoi čestica zagađenja u vazduhu - poznatih kao PM2.5 - u prestonici Indije znatno su viši od preporučenih zbog čega su milioni ljudi izloženi opasnosti od respiratornih oboljenja. Zdravstveni radnici savetuju građanima da ne izlaze napolje i da se uzdrže od bilo kakve fizičke aktivnosti.

Škole bi trebalo da budu zatvorene do sutra, ali verovatno neće raditi do kraja nedelje jer se grad i dalje guši od gustog smoga.



Arvind Kejrival koji rukovodi gradom, rekao je da bi ovaj sistem, poznat i kao "par-nepar plan", trebalo da dovede do toga da na putevima bude na hiljade automobila manje, a kazna za kršenje uredbe je oko 56 dolara, što je dvostruko više nego prethodnih godina.

Na ulice će moći jedino vozila javnog prevoza, hitnih službi, taksija i dvotočkaši. Od pravila će biti izuzete i žene koje same voze.

Stručnjaci kažu da su emisije gasova iz automobila samo jedan od mnogobrojnih faktora koji su grad - kako kaže Kejrival - pretvorile u "gasnu komoru".

Smog koji se spušta na grad, nemoguće je izbeći. Sidart Sajn, istraživač za klimatsku politiku i autor knjige "Veliki smog Indije", kaže da vazduh u Delhiju "miriše na zapaljeno lišće".

- Zadimljeno je. Oči svrbe. Ni u grlu nije najbolje. I svi to osećaju- rekao je on za BBC.

U školama je u petak podeljeno pet miliona maski, a proglašena je i vanredna situacija.

SAD JE SVE JASNO: Zagađenje vazduha jedan od uzroka autizma kod dece!


Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da je trećina smrtnih slučajeva od šloga, raka pluća i srčanih bolesti posledica zagađenja vazduha.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija