• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

05.11.2019

16:03

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Ruski srednjoškolci PRONAŠLI NOVO OSTRVO NA ARKTIKU!

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Ruski srednjoškolci PRONAŠLI NOVO OSTRVO NA ARKTIKU!

Podeli vest

Na Arktiku je otkriveno novo ostrvo koje se obrazovalo usled globalnog zagrevanja

Ostrvo su otkrili srednjoškolci iz Čuvašije pod rukovodstvom studenata Moskovskog vazduhoplovnog instituta, saopštila je pres-služba instituta.

- Površina novog ostrva iznosi oko 110 hektara, njegova dužina je 1,9 kilometara, širina jedan kilometar. Nakon što geografsko otkriće zvanično dobije priznanje od hidrografske službe Ministarstva odbrane Rusije, na novo ostrvo će se uputiti naučna ekspedicija, koja će obaviti topografsko snimanje, detaljno opisati i fotografisati ostrvo- navodi se u saopštenju.

Analizirajući geografske karte i svemirske snimke akvatorije Karskog mora, učenici su primetili da je Zemaljski rt koji pripada ostrvu Šmit izgubio vezu sa glavnim ostrvom. Kako bi potvrdili otkriće novog ostrva, oni su se obratili „Roskosmosu“ da bi dobili detaljne satelitske snimke.

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSA KOJE ĆE PROMENITI MAPU SVETA! Ekspedicija pronašla PET NOVIH OSTRVA na Arktiku! (FOTO/VIDEO)

- Pretpostavljamo da je deo zemlje, koji povezuje dva dela kopna, nestao zbog globalnog zagrevanja. Najverovatnije je prevlaku činila meka porozna stena, a usled aktivnog topljenja obližnjih lednika, prevlaka je raznesena. Potoci vode ispod lednika koji se topio, odneli su zemljane prevlake koje su spajale rt sa ostrvom- navodi se u saopštenju studenta Moskovskog vazduhoplovnog instituta Artjoma Makarenka.  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija