• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com/informer.rs

06.11.2019

14:07

RUSKI SENATOR UPOZORAVA: AMERIKANCI PRAVE NOVI BONDSTIL, ako bude žrtava to će biti njihova KRIVICA!

Vesti

RUSKI SENATOR UPOZORAVA: AMERIKANCI PRAVE NOVI BONDSTIL, ako bude žrtava to će biti njihova KRIVICA!

Podeli vest

Predsedavajući međunarodnog odbora Saveta federacije Konstantin Kosačov smatra da izgradnja dve američke vojne baze u sirijskoj provinciji Dejr el Zor narušava suverenitet Sirije i naglašava da ga to podseća na izgradnju američke vojne baze na Kosovu nakon bombardovanja Jugoslavije 1999. godine

Kako je rekao, formalni povod za izgradnju baza je sprečavanje terorista da ponovo dobiju pristup naftnim poljima, dok je nezvanični povod za to pokrivanje troškova vojnih operacija u Siriji preko naftnih polja.

"To što se istovremeno na najradikalniji način narušava suverenitet Sirije, sudeći po svemu, malo koga brine na Zapadu. U svakom slučaju, reakcije evropskih saveznika SAD u NATO-u, koji vole da diskutuju o vladavini zakona u Evropskom parlamentu, uopšte se ne čuju", napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Senator je upozorio Sirijce, rekavši da mu je sve to već poznato, jer su Amerikanci odmah nakon bombardovanja Jugoslavije 1999. godine izgradili vojnu bazu „Kamp Bondstil“ u samoproglašenom Kosovu, čija je teritorija u to vreme bila deo Jugoslavije. Ta baza je danas druga na listi najvećih američkih vojnih baza u Evropi.

„Nezakonita vojna operacija - vojna baza na okupiranoj teritoriji - samoproglašavanje te teritorije... Da li je američki san na delu? Sirijci, budite na oprezu“, upozorio je Kosačov.

Kosačov je ocenio da razmeštanje američkih oružanih snaga na severu Sirije stvara rizike od slučajnih napada na sirijske i ruske patrole u regionu.

(VIDEO) AMERIKANCI BI DA NAMAGARČE I PUTINA I ERDOGANA U SIRIJI! Kobajagi se povukli, a evo kakvu paklenu strategiju spremaju, OKLOPNA VOZILA I VOJSKA PRISTIŽU!

„Pored isključivo zakonskih ’neprijatnosti‘, postoje i one druge. Postoji rizik od slučajnih napada na sirijske, pa čak i ruske patrole u regionu, koje su, za razliku od Amerikanaca, tamo legalno prisutne“, istakao je Kosačov.

Prema njegovim rečima, vojni napad na predstavnike zakonskih vlasti na njihovoj zakonitoj teritoriji biće „čista, a ne hibridna agresija“.

„Ako bude žrtava ili ukoliko dođe do eskalacije sukoba, to će biti na savesti isključivo američkih vojnih ’zaštitnika nafte‘, koji tamo nemaju šta da traže - ni politički, ni zakonski“, rekao je on.

Kosačov je zaključio da su akcije SAD u Siriji otvoreno licemerje.

Agencija „Anadolija“ ranije je saopštila da američki vojnici grade dve nove baze u sirijskoj provinciji Dejr el Zor, koja je bogata naftom. Predsednik SAD Donald Tramp ranije je rekao da će kontingent američkih vojnika obezbeđivati sigurnost naftnih polja na istoku Sirije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mladen

pre 4 godine

Ne razumem jednu stvar: nikada ni Rusi niti Asad - Sirija nisu javno zapretili Amerima da povuku sve asvije snage iz čitavog dela Sirije. Tu poruku bi mogli jasno i glasno izraziti u Savjetu bezbednosti UN. E tek onda ako se ameri ne povuku sirijska vojska neka udari na Amere.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija