• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vz.ru/politros-com/informer.rs

07.11.2019

15:01

KAKO JE ŠOJGU VASKRSAO RUSKU VOJSKU! Putin mu je dao odrešene ruke, zatekao je RASULO, a njegov prvi potez pokrenuo je NEPOVRATNE PROMENE! (FOTO/VIDEO)

Vesti

KAKO JE ŠOJGU VASKRSAO RUSKU VOJSKU! Putin mu je dao odrešene ruke, zatekao je RASULO, a njegov prvi potez pokrenuo je NEPOVRATNE PROMENE! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Početna faza vojne reforme odvijala se na tradicionalno ruski način suočavanja sa problemom - mobilizacijom svih snaga, ubrizgavanjem novca, konfuzijom, kao i dodeljivanjem nagrada

Pre sedam godina, 6. novembra 2012, Sergej Šojgu postao je ruski ministar odbrane.

Za razliku od čestitki koje državnik prima na svoj rođendan, godišnjice mandata obično se ocenjuju sasvim drugačije - uspehom ili neuspehom osobe kao vođe. Kakvi su rezultati Šojgua? Formalno, reforma ruske vojske započela je četiri godine pre nego što je Šojgu došao na mesto ministra odbrane zemlje.

Kao rezultat vojnog sukoba u Abhaziji i Južnoj Osetiji u avgustu 2008. godine, postalo je jasno da ruska vojska u celini može efikasno da se izbori sa spoljnim pretnjama koje potiču od nekih suseda. Ali istovremeno, rat od 08.08.08. otkrio je puno problema povezanih sa nedostacima još u to vreme primenjivanog sovjetskog sistema komande i kontrole, ali i zastarelim oružjem, opremom i komunikacijama.

VULIN SA ŠOJGUOM U PEKINGU: Rusija i Srbija podnele velike žrtve u borbi protiv fašizma i ispisale istoriju

Foto: Reuters

Došlo je do tragikomične situacije - oficiri su kontrolisali trupe otvorenom mobilnom komunikacijom, što je bilo gotovo samoubistvo ako je neprijatelj imao dovoljnu opremu za elektronsko ratovanje i radio presretanje.

Ustvari, pobeda ruske vojske u avgustu 2008. godine ni na koji način nije bila osigurana njenom snagom, već iskrenom slabošću gruzijskih oružanih snaga i grubim pogreškama gruzijske strane.

Početna faza vojne reforme odvijala se na tradicionalno ruski način suočavanja sa problemom - mobilizacijom svih snaga, ubrizgavanjem novca, konfuzijom, kao i dodeljivanjem nagrada. Anatolij Serdjukov bio je na čelu vojne reforme, ali je smenjen zbog kolapsa i haosa u organizovanju procesa reforme.

Četiri godine Serdjukov nije bio u stanju da uspostavi proces naoružavanja vojske, iako je od kraja 2008. država počela da troši veliki novac na vojsku i njenu reformu. U ovom procesu, ministar odbrane morao je da postane veza između stvarnih potreba vojske, zahteva trupa, budžetskih ograničenja i manevrima preduzeća u odbrambenoj industriji...

Ali Serdjukov, kako se ispostavilo, nije bio pogodan za ovu ulogu. Umesto toga, sektor odbrane zapao je u situaciju večite svađe vojske sa predstavnicima „odbrambene industrije“, a zapažene su i neobjašnjive kupovine strane vojne opreme.

(FOTO/VIDEO) DETALJI PUTINOVE AVANTURE U SIBIRSKOJ TAJGI! Bere pečurke, šumske plodove, kao metak penje se uz planinu, a JEDAN ČOVEK JE UVEK UZ NJEGA!

Foto: AP PHOTO

Problem je postao očigledan 2014. godine, kada je sukob sa Ukrajinom doveo do činjenice da su nosači helikoptera Mistral i oklopna vozila italijanskog Linka kupljeni u Francuskoj i to umesto domaćih Tigrova. Velika suma novca, oko 20 miliona rubalja zapravo je otišao u svojevrsnu "crnu rupu".

Šta je Šojgu odlučio? Za početak, upravo je pod njim ruska vojska konačno postala u velikoj meri profesionalna vojska. Redovna vojska dobra je za veliki rat, ali za masu sukoba slabog intenziteta kojima je savremeni svet ispunjen potrebna je potpuno drugačija vojska - efikasna i stalno mobilisana.

Pored toga, redovna vojska ima još jedan nedostatak - do svakog narednog sukoba uspešno „zaboravlja“ sva dostignuća prethodnog, i zbog toga pravi iste greške.

Broj regrutovanog vojnog osoblja u 2012. godini bio je 280.000 ljudi, ali onih prema ugovoru - 160.000. Do 2018. godine situacija se drastično promenila - 245.000 ljudi pozvano je u vojsku, a 380.000 je došlo da služi na osnovu ugovora. Tako se broj profesionalnog vojnog osoblja povećao skoro dva i po puta.

Šojgu je za 7 godina započeo je i uspešno sproveo proces modernizacije ruske vojske. Intenzitet borbene obuke je povećan, uključujući iznenadne provere i vežbe. Stvorene su snage za specijalne operacije, vazduhoplovstvo i druge, kao i posebne arktičke trupe.

Vojne jedinice naoružane su i opremljene savremenim oružjem. Uporedo sa tim, poboljšana je i moralna klima u ruskim oružanim snagama. S obzirom na ovo, broj polaznika vojnih škola se povećao nekoliko puta.

(VIDEO) PUTIN SA ŠOJGUOM ZAPUCAO U SIBIRSKU TAJGU... Nećete verovati šta je Vladimir radio uoči svog 67. rođendana!

Foto: AP PHOTO

Pored toga, Sergej Šojgu aktivno učestvuje u spoljnoj politici. On je i veliki prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je u Šojguu imao pouzdanog ćoveka za vojnu reformu, ali i druga sa kojim svake godine u sibirskim tajgama dočekuje svoj rođendan.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija