• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

09.11.2019

17:04

(FOTO) NEMAČKA OBELEŽILA GODIŠNJICU PADA BERLINSKOG ZIDA! Ceremoniji, osim Merkelove, prisustvovali i šefovi  Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke!

Vesti

(FOTO) NEMAČKA OBELEŽILA GODIŠNJICU PADA BERLINSKOG ZIDA! Ceremoniji, osim Merkelove, prisustvovali i šefovi Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke!

Podeli vest

Nemačka je obeležila 30. godišnjicu pada Berlinskog zida koji je odvajao zapadni Berlin od istočnog dela grada i tadašnje DDR, a predsednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je istočnoevropskim susedima što su omogućili mirnu revoluciju

Zajedno s našim prijateljima, sećamo se s dubokom zahvalnošću događaja od pre 30 godina, kazao je Štajnmajer na ceremoniji u Memorijalu Berlinski zid, javio je Rojters.

Ceremoniji je prisustvovala i kancelarka Angela Merkel, kao i šefovi država Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke.

Merkelova je u obraćanju rekla da se vrednosti na kojima je Evropa utemeljena - sloboda, demokratija, jednakost, vladavina zakona, poštovanje ljudskih prava - moraju svaki put iznova braniti.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas takođe je iskoristio ovu priliku da apeluje na evropsko jedinstvo.

- Moć se udaljava od Evrope, autoritarni modeli su u usponu, SAD su sve više okrenute sebi, a međunarodno pravo gubi teren -, kazao je Mas.

- To znači da ćemo morati da prevaziđemo neke od naših omiljenih nacionalnih tabua. Posebno ovde u Nemačkoj. Ali sada je trenutak da se to uradi - istakao je šef nemačke diplomatije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija