• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2019

16:49

EM TURČIN, EM ZELEN! Hanover dobio prvog gradonačelnika STRANOG POREKLA! Posle 70 godina srušene socijaldemokrate!

Vesti

EM TURČIN, EM ZELEN! Hanover dobio prvog gradonačelnika STRANOG POREKLA! Posle 70 godina srušene socijaldemokrate!

Podeli vest

U Hanoveru na vlast je dospela stranka Zelenih, a za gradonačelnika je izabran političar turskog porekla Belit Onaj (38), što je prvi takav slučaj u Nemačkoj

- Em zelen, em turskog porekla - novi gradonačelnik Hanovera se pobrinuo za pravi spektakl na nemačkoj političkoj sceni. U gradu kojim su 70 godina vladale socijaldemokrate, i državi u kojoj još nije bilo gradonačelnika stranog porekla, sve bruji o Belitu Onaju, piše nemački Dojče vele.



On je u nedelju u drugom krugu izbora sa 52,9 odsto glasova pobedio svog glavnog takmaca - nestranačkog političara Ekarda Šolca (47,1 odsto) koji je bio kandidat CDU, a to što u užoj konkurenciji nije bilo nikoga iz SPD je logična posledica raspada te stranke na svim nivoima.

Nakon pobede, on je za javni servis NDR rekao da hoće da bude "graditelj mostova" koji doprinosi prevazilaženju podela u društvu, najavio je da će raditi na konceptu potpunog izbacivaja automobila iz centra Hanovera, kao i da će se boriti da kirije u tom gradu budu pristupačne.



Roditelji Belita Onaja su u Nemačku došli iz Istanbula početkom 70-ih godina kao gastarbajteri, a on o sebi govori kao o "liberalnom muslimanu".

Politikom je počeo da se bavi posle napada desničarskih ekstremista na nekoliko turskih porodica u Zolingenu u maju 1993. u kojem je ubijeno petoro ljudi.

Još kao učenik, učlanio se u SPD, kasnije je završio pravo u Hanoveru gde je bio aktivan u studentskom Demohrišćanskom kružoku da bi 2008. prešao u stranku Zelenih.

IPAK NIJE TERORISTIČKI NAPAD! Nakon obustave letova, PRORADIO SABRAĆAJ NA AERODROMU U HANOVERU

Hanover ima nešto više od 530.000 stanovnika i jedno je od najvažnijih evropskih saobraćajnih čvorišta. Sedište je devet univerziteta, brojnih kulturnih institucija, kao i pogona za proizvodnju vozila posebne namene automobilskog koncerna Folksvagen koji je sa 15.000 zaposlenih i najveći poslodavac u regionu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija