• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2019

22:55

SRPSKI OTPORAŠ IZVEO PUČ U BOLIVIJI! Čovek američke CIA odgovoran za još jedan prevrat u svetu!

Vesti

SRPSKI OTPORAŠ IZVEO PUČ U BOLIVIJI! Čovek američke CIA odgovoran za još jedan prevrat u svetu!

Podeli vest

Organizacija CANVAS Srđe Popovića, nekadašnjeg lidera "Otpora", obučavala protivnike bolivijskog predsednika Eva Moralesa, koji je nakon višenedeljnih protesta bio prinuđen da podnese ostavku

Bivši "otporaš" i produžena ruka američke CIA Srđa Popović odgovoran je za rušenje levičarske vlade Eva Moralesa u Boliviji. Popovićeva organizacija, naslednica "Otpora", Centar za primenjenu nenasilnu akciju i strategiju (CANVAS), obučavala je opoziciju u Boliviji i njihove kadrove slala na indoktrinaciju u SAD.

Liderka opozicije

Hanise Vaka Daza pohađala Kenedijevu školu prava na Harvardu u SAD, na kojoj predaju profesori povezani sa CANVAS-om i CIA

 

Pare od CIA

Prema navodima medija u Južnoj Americi, Popovićev CANVAS obučio je Hanise Vaka Dazu, koja je bila jedna od vođa protesta protiv Moralesa. Ona je čak pohađala Kenedijevu školu prava na Harvardu u SAD, na kojoj predaju profesori povezani sa CANVAS-om i CIA. O tome da je bila bliska s Popovićem govori i fotografija na društvenim mrežama na kojoj su njih dvoje zagrljeni u društvu još jednog muškarca.


- Daza je započela borbu protiv Moralesa još 2017. Tada je učestvovala u protestima koji su potresli Boliviju. U međuvremenu je prošla obuku CANVAS-a, čiji je osnivač srušio Slobodana Miloševića, a onda i režime širom sveta - od Evrope, preko Afrike i Bliskog istoka, do Južne Amerike. Ove godine, kad su gorele šume u Amazoniji, Daza je optužila Moralesa da je kriv za požare i predstavila se kao ekološka aktivistkinja, što joj je donelo svetsku popularnost. Međutim, sve vreme je radila na organizovanju masovnih protesta, koji su izbili nakon izbora u Boliviji 20. oktobra - pišu mediji u Južnoj Americi.

Foto: Informer DN

Srušili Moralesa jer je smanjio siromaštvo

 

Morales, jedini Indijanac na čelu jedne države u Latinskoj Americi, za sebe je uvek govorio da je veliki borac protiv siromaštva i zemalja koje "promovišu imperijalizam i kolonijalizam". Zbog toga je verovatno i bio trn u oku SAD.


Kad je Morales prvi put izabran za predsednika 2006, Bolivija je imala najveću stopu nepismenosti u Latinskoj Americi - 16 odsto. Zemlja je bila izuzetno siromašna - čak 35 odsto populacije živelo je u "ekstremnom" siromaštvu, a 58,9 živelo je u "umerenom" siromaštvu.
Zahvaljujući Moralesovim merama, ekonomija je počela da raste, tako da je do 2014. "ekstremno" siromaštvo smanjeno za 43 odsto, a "umereno" za 25 procenata. Minimalna plata skočila je za 87,7 odsto, a socijalna davanja povećana su za 45 procenata.


Svim starima je dao penziju, bez obzira na to da li su radili ili ne. Majke su dobile dodatak, koji je bio uslovljen samo time da redovno vode decu kod lekara i da ih šalju u školu. Država je podelila stotine besplatnih traktora, kontrolisala je cenu goriva i naterala proizvođače hrane da prodaju robu na lokalnim pijacama umesto da je izvoze. Pare iz budžeta trošene su i na izgradnju puteva, vodovoda i električne mreže.


Sve to je uspeo bez nacionalizacije firmi, već tako što je podigao porez korporacijama koje su se bavile izvlačenjem nafte i gasa. Porez im je podigao sa 16 odsto na neverovatna 82 procenta. To je povećalo prihod od nacionalne nafte i gasa sa 173 miliona dolara 2002. na 1,4 milijarde u 2006. Kompanije su se u početku bunile i pretile da će otići iz Bolivije, međutim vremenom su pristale na nove uslove.

 

Foto: Informer DN


Oni dodaju da je Popovićev CANVAS samo američki posrednik, te da je jasno da iza svega zapravo stoji Vašington.
- CANVAS najviše finansira produžena ruka CIA - Nacionalna zadužbina za demokratiju, koja američkoj vladi služi za promociju promena režima po svetu. Popovićev CANVAS novac dobija i od ogranaka američkog Međunarodnog republikanskog instituta i Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne odnose. Prema procurelim mejlovima "Stratfora", privatne obaveštajne firme koju često nazivaju CIA u senci, CANVAS možda, kao nekad "Otpor", dobija sredstva direktno i od CIA - navode mediji u Latinskoj Americi.

Foto: Informer DN


Da je profesionalni obarač režima Srđa Popović umešan u puč u Boliviji piše čak i na sajtu CANVAS-a. U tekstu objavljenom pre nego što je Morales podneo ostavku navedeno je da se građani Bolivije suočavaju sa "sve autoritarnijom vladom".
- Predsednik Evo Morales pokušava da zaobiđe ustav kako bi sebi obezbedio još jedan mandat. Građani Bolivije ustaju protiv njega kako bi povratili demokratiju, koristeći nenasilne metode kao jedno od svojih najjačih oružja - navedeno je na sajtu CANVAS-a.

Nelegalni nalog za hapšenje

Evo Morales tvrdi da postoji "nelegalni" nalog za njegovo hapšenje.

- Izveštavam bolivijski narod i svet da je jedan policajac javno objavio da ima uputstva za sprovođenje protivpravne naredbe o mom hapšenju. Osim toga, nasilne grupe su provalile u moj dom - objavio je Morales na Tviteru.

Foto: Informer DN

Dobro poznat scenario

Podsetimo, Morales je u nedelju podneo ostavku posle 14 godina na vlasti. To je uradio pod pritiskom vojske i policije, koje su zapretile da će izvesti puč posle višenedeljnih protesta. A ti protesti, inače, izbili su po već poznatom scenariju CANVAS-a. Opozicija je posle izbora 20. oktobra optužila Moralesa da je pobedio tako što je pokrao glasove. Zatim su opozicionari organizovali građane da izađu na ulice, a mirne demonstracije pretvorile su se u neviđeno nasilje pre nedelju dana.

Antivladini demonstranti napadali su Moralesove pristalice, čak i državne službenike, upali su u nacionalnu televiziju i pravili haos na ulicama. Troje ljudi poginulo je za nedelju dana nasilja, a čak 300 ih je povređeno. Morales je predložio da ponovi izbore, međutim policija i vojska stale su na stranu američkih imperijalista, koji su organizovali demonstracije, pa je predsednik Bolivije bio primoran da se povuče.

Meksiko nudi Moralesu azil

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard izjavio je da će njegova zemlja ponuditi azil Moralesu, ukoliko ga bude zatražio. Ebrard je naveo da vlada Meksika, predvođena predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom, snažno stoji uz bolivijskog lidera.

- Ovo što se desilo smatramo pučem - naveo je Ebrard.

 


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zavram

pre 4 godine

Pogledam ga kako se odvratno kezi, kao da je pred vratima pakla, i pozelim istoga casa da u Boliviji s..mi v..t.

SS

pre 4 godine

Običan mešetar,koji kad im ne bude više trebao,navući će mu drveni kaputić.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija