• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

12.11.2019

14:21

RUSI OTKRILI: Još 2013. godine sa Amerikancima smo IMALI PLAN ZA SIRIJU, a propao je ZBOG JEDNE STVARI

Vesti

RUSI OTKRILI: Još 2013. godine sa Amerikancima smo IMALI PLAN ZA SIRIJU, a propao je ZBOG JEDNE STVARI

Podeli vest

Rusija i SAD su još 2013. godine bile blizu dogovora po pitanju Sirije, ali su pregovori propali zbog toga što Vašington nije želeo da razgraniči terorističku organizaciju Al Nusra i političku opoziciju u Siriji, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Želeo bih da vas podsetim da pre stvaranja „astanskog formata“ (za rešavanje situacije u Siriji) krajem 2015. godine nije postojao dijalog između vlade i realne opozicije (Sirije). Jedinu opoziciju, koju je u to vreme pripremio Zapad, činili su imigranti koji su živeli u Istanbulu, Rijadu, Evropi i SAD - rekao je Lavrov na drugom Pariskom forumu o miru.

OGLASILA SE RUSIJA POSLE TURSKOG UPADA U SIRIJU: Ne mešamo se, to nije naš konflikt!

(VIDEO) RUSKE BAZE U SIRIJI NE ŠTITI SAMO S-400, OVO ČUDO JE JOŠ SMRTONOSNIJE: Pored njega ne može da prođe ni vrabac!

TURSKA PREBACUJE OKLOPNA VOZILA NA SIRIJSKU GRANICU! Konvoj od 130 vozila snimljen na ulazu u grad Akčakale! (FOTO/VIDEO)

On je takođe podsetio da je Rusija pre toga, 2013. godine, bila veoma blizu dogovora sa SAD po pitanju rešavanja sirijske krize

Foto: AP Photo

 

- Sporazum koji smo pripremili sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je bila usvojila sirijska vlada, odnosio se na to da vladina avijacija uopšte neće izvoditi letove, kao i da sve operacije Američkog ratnog vazduhoplovstva i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije moraju biti dogovorene sa njima. Drugim rečima, Rusija i SAD su imale veto na akcije jedni drugih u Siriji. Jedini uslov za stupanje tog sporazuma na snagu bio je da SAD odvoje opoziciju od terorista Al Nusra. Oni to nikada nisu učinili - dodao je Lavrov.

U Siriji od 2011. godine traje oružani sukob. Rusija, Iran i Turska, zemlje-garanti primirja, aktivno su se uključile u rešavanje krize. Za to vreme, Sirija je uspela da skoro potpuno porazi teroriste, da započne političko rešavanje krize, vraćanje izbeglica i obnavljanje porušene vojne infrastrukture. Formiran je ustavni komitet kome se priključila i opozicija. Prvo zasedanje komiteta održano je 30. oktobra u Ženevi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija