• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.11.2019

17:24

EVROPA ĆE BITI VEĆA VOJNA SILA OD AMERIKE! EU razvija ODBRAMBENE PROJEKTE, i pravi nove BRODOVE, TENKOVE i ORUŽJE!

Vesti

EVROPA ĆE BITI VEĆA VOJNA SILA OD AMERIKE! EU razvija ODBRAMBENE PROJEKTE, i pravi nove BRODOVE, TENKOVE i ORUŽJE!

Podeli vest

Vlade Evropske unije dale su u utorak zeleno svetlo za 13 novih odbrambenih projekata, u cilju razvijanja veće vojne sile nezavisno od Sjedinjenih Država

Prema planovima koje su u Briselu dogovorili ministri odbrane EU, radovi će početi na novom patrolnom brodu, elektronskom oružju za ometanje letelica i tehnologiji za praćenje balističkih raketa, prenosi Rojters.



Pregovori o projektima trajali su nekoliko meseci, ali francuski predsednik Emanuel Makron podvukao je želju za dubljom odbrambenom saradnjom EU prošle nedelje, kada je rekao da NATO odbrambeni savez predvođen Sjedinjenim Državama umire.

U toku je izrada oko 47 zajedničkih odbrambenih projekata EU nakon što su Francuska, Nemačka i 23 vlade EU krajem 2017. godine potpisale pakt za finansiranje, razvoj i raspoređivanje oružanih snaga nakon odluke Britanije da napusti taj blok.



Svako novo oružje na kopnu, moru ili u vazduhu i sajber-prostoru može se staviti na raspolaganje NATO, ali preispitivanje američkog predsednika Donalda Trampa o značaju saveza dodalo je podsticaj evropskim odbrambenim naporima.

Makron je izrazio sumnju u sigurnosnu maksimu NATO prema kojoj je napad na jednog saveznika napad na sve. Ali mnogi evropski saveznici odbacili su njegove reči da je NATO, koji će 4. decembra održati samit u Londonu, "u komi".

Iako se 22 zemlje EU nalaze u NATO, blok se nada da će do 2021. pokrenuti fond za naoružanje vredan više milijardi evra, što će zahtevati od zemalja članica EU da zajedno rade na dizajniranju i izgradnji novih tenkova, brodova i tehnologije.

- Ne ulažemo dovoljno (u odbranu) i ta investicija nije dovoljno efikasna- izjavila je u ponedeljak francuska ministarka odbrane Florens Parli za Frans Inter radio, pozivajući se na 20 različitih tipova borbenih aviona u EU, u poređenju sa šest u Sjedinjenim Državama.

Evropsko odbrambeno planiranje, operacije i razvoj oružja predviđaju da Francuska preuzme veliku ulogu u 60 odsto od 47 projekata, često sa Nemačkom, Italijom i Španijom.

Sa Italijom će Francuska razviti prototip nove klase vojnog broda, poznatijeg kao Evropska patrolna korveta.

Francuska, Portugalija, Španija i Švedska, takođe, imaju za cilj da isporuče novi protivpodmornički sistem za zaštitu morskih puteva i komunikacija.

EVROPA RAZVIJA NOVO NAORUŽANJE! Merkelova najavila proizvodnju VOJNIH AVIONA I TENKOVA!


Francuska već predvodi proizvodnju novih evropskih helikoptera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nebojša

pre 4 godine

evropa nije ništa i neće biti ništa,dok se ne otkači sa američkog lanca.prvi korak je BREGZIT !!!

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija